Na “šturáku” sú nové lavičky, altánok, ohniská i smetné koše.

Členovia OZ Utopia upravili verejný priestor pri Študentskom domove Ľ. Štúra na Mlynoch. Doplnili v ňom lavičky, altánok, ohniská, smetné koše a náučné tabule. Oživený priestor v areáli Vysokoškolského mesta Ľ. Štúra otvorili 27. Októbra.

Na svoj projekt Permakultúrne Mlyny Utopia získala 5400 eur z grantového programu Pohoda za mestom, ktorý vyhlásila Nadácia Ekopolis v spolupráci so spoločnosťou Heineken Slovensko.

“Chceli sme vytvoriť možnosti na stretávanie sa, komunikáciu aj na oddych,” povedal o projekte jeho koordinátor Albín Bella. Dodal, že po dlhom zvažovaní spolu s vedením dospeli k názoru, že lavičky by mali byť z materiálu, ktorý odolá občasnému vandalizmu.

“Preto sme ako základný materiál zvolili gabióny, čo sú drôtené koše vypĺňané kameňmi. Vrchná časť lavičiek je pokrytá impregnovanými borovicovými doskami,” spresnil Bella. Priestor upravili dobrovoľníckymi aktivitami študenti a pracovníci technického oddelenia Vysokoškolského mesta Ľ. Štúra.

Na kedysi nevyužívanej a zanedbanej ploche okrem lavičiek pribudli bylinné špirály, kompostovisko a zeleninové záhony, na ktorých vysadia dobrovoľníci zeleninu na budúcu jar. Kompostovisko už slúži všetkým, ktorí nepovažujú
biologický odpad za súčasť zmesového komunitného odpadu.

foto: flickr.com/cdsessums