Európska Únia má 23 úradných jazykov, to znamená, že inštitúcie EÚ možete osloviť v ktoromkoľvek z týchto jazykov a oni vám musia v tom istom jazyku odpovedať. Rovnako tak všetky nariadenia a iné legislatívne dokumenty EÚ musia byť preložené a zverejnené v 23 jazykoch.

Máte pocit, že to je príliš veľa byrokracie a prekladania textov? Alebo naopak je to výdobytok demokracie a schopnosť komunikovať s EÚ inštitúciami v Slovenčine? Ako by to vyzeralo, ak by jediným úradným jazykom EÚ bola angličtina? A je správne, aby každý Európan mal povinnosť vedieť po anglicky? Pomohlo by to obchodu, projektom a životu bežných ľudí? Alebo by takéto „spájanie“ aj v oblasti jazyka časom viedlo k vymretiu tzv. „malých jazykov“, akým je aj Slovenčina? Tieto a mnohé iné otázky odznejú na decembrovej Café Európa. Príďte aj vy!

Téza:
Angličtina ako úradný jazyk EÚ stačí! ÁNO či NIE?

ČAS: 6.12.2011 o 17:30
MIESTO: Panta Rhei Poštová, Vysoká 2

Diskutujú: Peter Bojo (anglikanista) a Rastislav Šarišský (esperantista) V debate vystúpia dvaja odborníci na opozitných stranách názorového spektra. Úlohou jedného je tézu obhájiť, druhý sa ju snaží vyvrátiť. Priestor bude aj pre vás, aby ste sa aktívne zapojili do debaty a vyjadrili názor na diskutovanú tému.

Podujatie organizuje Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, v spolupráci so Slovenskou debatnou asociáciou a kníhkupectvom Panta Rhei.

Viac informácii aj na: www.cafeeuropa.sda.sk

Debaty Café Európa sú zdarma, otvorené pre všetkých.