Židom sa vyčítalo, že sú bohatí. Na Rómoch nám vadí, že sú chudobní. Ani vtedy, ani dnes, sa nikto necítil pohoršený z toho, že hatespeech na Židov (Rómov) bol / je súčasťou štandardného žargónu ľudu, elít, médii a politikov. Aj v 30tych rokoch sa nenávisť voči Židom chápala ako “oprávnený hnev”. Rovnako dnes sa nenávisť voči Rómom chápe ako prejav zdravého rozumu a odvahy “pomenovať problém”.. Vraj “toto s Rómami je iné”.. Naozaj?

Organizácia Ľudia proti rasizmu vás pozýva na diskusiu, ktorá sa bude konať v pondelok 19. 12. v budove Filozofickej fakulty UK v Bratislave na Gondovej ulici.

Cieľom diskusie je publiku priblížiť paralely medzi antisemitizmom, ktorý bol (nielen) v minulosti veľmi silne prítomný vo verejnom diskurze a anticiganizmom, ktorého prítomnosť môžeme sledovať v súčasnosti. Pozornosť budeme venovať najmä sociálnemu a ekonomickému postaveniu oboch menšín, ich obrazu v médiách a politikám, ktoré voči týmto menšinám štát uplatňoval a uplatňuje.

Diskutovať prídu Milan Hrabovský (vysokoškolský pedagóg a publicista), Alena Kotvanová (Sekcia ľudských práv a rovnakého zaobchádzania Úradu vlády SR) a Alena Krempaská (Ľudia proti rasizmu). Moderátorom diskusie bude Matej Kurian.

Prihláste sa na facebook event.