Na kolednícku zbierku Dobrá novina sa v sedemnástom ročníku na prelome rokov vyzbieralo 908 150,13 eur (v prepočte vyše 27 miliónov slovenských korún).

Tradičnú kolednícku zbierku, ktorá trvala od Vianoc do Troch kráľov, organizuje eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí v spolupráci s katolíckymi farnosťami a Pápežskými misijnými dielami už sedemnásť rokov. Tento rok sa do nej zapojilo 26 263 detí a dospelých, ktorí navštívili vyše 80-tisíc rodín po celom Slovensku. Okrem 2 719 koledníckych skupiniek v 1 286 mestách a obciach Slovenska sa do Dobrej noviny už tradične z iniciatívy Slovenskej katolíckej misie v Bruseli zapojili aj krajania v Bruseli, Luxemburgu a Štrasburgu.

V rámci koledovania sa v rímskokatolíckych a gréckokatolíckych farnostiach vyzbieralo celkovo 878 903,12 eur. Ďalších 29 247 eur poskytli individuálni darcovia. Do týchto výsledkov ešte nie sú započítaní darcovia, ktorí od novembra 2011 do konca januára 2012 prispeli formou darcovskej SMS.

Výťažok z najväčšej slovenskej zbierky na pomoc Afrike pôjde aj tento rok na konkrétne projekty pomoci ľuďom v Južnom Sudáne, Keni, Ugande a Etiópii. V tohtoročnom 17. ročníku bude Dobrá novina zameraná zvlášť na Južný Sudán, ktorý sa v júli 2011 osamostatnil a stal sa tak najnovším a zároveň jedným z najchudobnejších štátov sveta.

Dobrá novina sa zaviazala podporiť výstavbu detského oddelenia v nemocnici v Marial Lou, ktorú pôvodne založili vo vojne Lekári bez hraníc. Popri miestnom lekárskom personále tam pôsobia lekári z Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety. Okrem toho podporí Dobrá novina aj ďalšiu nemocnicu v Mapuordite, kde sa pod vedením talianskeho riaditeľa pravidelne striedajú lekári a sociálni pracovníci z Fakulty zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity, ktorí okrem práce v nemocnici školia aj domáci personál v miestnej zdravotníckej škole. V Južnom Sudáne bude tiež podporený projekt pre rumbecké ženy v núdzi a Tréningové centrum sv. Petra Clavera, ktoré je spolufinancované grantom oficiálnej rozvojovej pomoci SlovakAid.

Viac info