Uplynulý víkend sa v Tisovci na tamojšom Evanjelickom gymnáziu uskutočnil štvrtý a zároveň posledný regionálny turnaj Západ-Stred tohto ročníka Slovenskej debatnej ligy. Sily si medzi sebou zmeralo 21 trojčlenných stredoškolských debatných tímov z Bratislavy, Dubnice, Sučian a ďalších miest na západnom a strednom Slovenska.

“Slovenská debatná liga je jednou z našich najdôležitejších aktivít”, vysvetľuje predseda Správnej rady Slovenskej debatnej asociácie (SDA) Martin Burgr. “Poskytuje totiž stredoškolským študentom priestor, kde si môžu vyskúšať a následne cibriť schopnosti, na ktoré formálne vzdelávanie na Slovensku zabúda. Veríme, že schopnosť logicky a kvalitne argumentovať a zároveň vystupovať presvedčivo, sú na pracovnom trhu vysoko cenené zručnosti.”, dodáva Burgr.

“Veľmi sa mi páči, že tieto naše debaty nie sú nudné diskusie v kruhu, ale skôr adrenalínový šport. Súťažný formát kde oproti sebe stoja dva tímy po troch rečníkoch je veľmi kompetitívny a dynamický. Podobne ako v škole rozoberáme celospoločenské otázky z oblasti práva, etiky, biológie, či informačných technológií. Tam je to však nezáživné memorovanie, z “regionálok” a vďaka príprave na ne sa vždy dozviem oveľa viac,” rozpráva svoje pocity Matej Kohár, ktorý na turnaji obsadil v súťaži rečníkov tretie miesto.

Matej je výborným príkladom, ako môže stredoškolský študent využiť možnosti, ktoré mu SDA ponúka. “Okrem toho, že som rečnil v NRSR, bol som na Majstrovstvách sveta v Katare, Juhoafrickej republike a Škótsku. Všetko sú to fantastické a neoceniteľné skúsenosti,” vysvetľuje Kohár. Hoci mu tento turnaj nevyšiel úplne tak ako si predstavoval, podľa vlastných slov sa už teší na XIII. Finále Slovenskej debatnej ligy, ktoré sa uskutoční koncom apríla opäť v Rokovacej sále Národnej rady.

Na regionálnych turnajoch absolvuje každý tím štyri debaty. Z toho sú dve na pripravovanú tézu, ktorú sa dozvedia mesiac pred turnajom. Pripravovaná téza pre toto podujatie znela: “Do Európskeho parlamentu by mali kandidovať iba celoeurópske strany s celoeurópskymi kandidátkami v jednom volebnom obvode.” Zvyšné dve debaty sú improvizované, čo znamená, že téza je vyhlásená iba hodinu pred samotnou debatou. Tak sa debatéri naučia vypracovať logické a kvalitné argumenty aj v časovej tiesni. Na turnaji sa najviac darilo tímu z Gymnázia Metodova v Bratislave v zložení Milan Kovačič, Juraj Kubričan a Terézia Fule. Najlepšou rečníčkou sa stala Diana Jeleňová z Bilingválneho gymnázia M. Hodžu v Sučanoch.

SDA sa snaží regionálne turnaje pravidelne obohatiť rôznymi sprievodnými aktivitami a inak to nebolo ani tentoraz. Vyškolení lektori SDA si pre študentov pripravili všeobecno-vzdelávacie a metodické semináre. Debatéri sa mohli oboznámiť so základmi politológie, etiky, či prácou najväčších slovenských médií. Druhá sada seminárov poslúžila na zlepšenie analytických a argumentačných schopností. Veríme, že aj takto prispievame k budovaniu občiansky uvedomelej a samostatne rozmýšľajúcej vrstvy stredoškolákov.