Už 19-ty rok majú Slováci možnosť prihlásiť sa na medzinárodný tábor dobrovoľníckej práce vo viac ako 50 krajinách na celom svete.

Každoročne sa na nich zúčastní takmer 18 000 ľudí všetkých vekových kategórií vrátane 250 dobrovoľníkov zo Slovenska. História organizovania medzinárodných projektov s verejnoprospešným charakterom siaha až do roku 1920, kedy sa uskutočnil prvý takýto tábor vo francúzskej dedine Esnes an Argone zničenej počas prvej svetovej vojny.

Všetky dobrovoľnícke projekty sa každoročne v marci objavujú na webovej stránke www.inex.sk. Pre mladých ľudí predstavujú nielen možnosť vycestovať do cudzej krajiny, ale najmä príležitosť prežiť dva až tri týždne v neobyčajnom multikultúrnom prostredí. Prví slovenskí dobrovoľníci sa počas leta vydajú do Litvy, Talianska, Nemecka, Islandu či na vzdialený Taiwan.

V databáze medzinárodných táborov dobrovoľníckej práce sa nachádza viac ako 1500 ponúk. Tento rok sa organizujú tábory aj v Grónsku, či v exotickejších krajinách ako Nepál, Indonézia, Mexico alebo Južná Kórea.

Chýbať nebudú ani obľúbené projekty v Nemecku, Francúzsku, Taliansku a Španielsku. Toto celosvetové dobrovoľnícke hnutie je zastrešené organizáciami združenými v medzinárodných sieťach Alliance, Service Civil International a i.

Činnosti, do ktorých sa môžu zapojiť aj ľudia z našej krajiny, sú naozaj rozmanité. Vyskúšať si tak môžu organizovanie festivalu Vikingov na Islande, prácu na bio farme v Estónsku, usmerňovanie fanúšikov počas Majstrovstiev Európy vo futbale na Ukrajine, tradičné sadenie a zber ryže v Hong Kongu, prácu v sobej rezervácii vo Fínsku či opravu hradov a historických budov v Českej republike a v iných krajinách. Dobrovoľníci môžu svojou pomocou prispieť aj počas aktivít pre ľudí s postihnutím, deti alebo seniorov nielen v Európe.