“Aj v tomto školskom roku mali tímy uhlíkových detektívov opäť možnosť prihlásiť svoje projekty na úsporu energií v škole a zníženie emisií oxidu uhličitého do druhého kola súťaže „Nech je vaša škola CO2OL!“, hovorí Petra Ďurišová z Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica, ktorá program Carbon Detectives na Slovensku koordinuje.

“Zo zapojených škôl sme vybrali 4 víťazov v dvoch kategóriách a udelili jedno čestné uznanie. Víťazné projekty postupujú do medzinárodného kola súťaže.“ doplňuje Petra Ďurišová.

Do projektu sa mohli školy a ich uhlíkové tímy zapojiť jednoduchou registráciou na webových stránkach www.carbondetectiveseurope.org. Získali tak prístup k metodickým materiálom pre učiteľov aj pre žiakov, k uhlíkovej kalkulačke a ďalším materiálom.

Vzájomne mohli aj zdieľať skúsenosti s ďalšími školami zapojenými do projektu, a to ako na Slovensku, tak v ďalších krajinách, ktoré sú do projektu zapojené – Veľká Británia, Rakúsko, Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko, Česká Republika, Litva, Írsko a Nemecko.

Súťažilo sa v dvoch vekových kategóriách – 8-11 rokov a 12 – 14 rokov. V prvej kategórii zvíťazila Súkromná Základná škola Zaježová. V druhej kategórii zvíťazila Základná škola Holubyho Piešťany. Druhé miesto obsadila Základná škola Sv. Dominika Savia Dubnica nad Váhom a tretie miesto získala Základná škola Jána Palárika Majcichov. Čestné uznanie porota udelila ZŠ s MŠ v Pliešovciach.

Viac info