Slovenských Sheldonov Cooperov čaká veľký deň! Na Slovensko sa totiž chystá nositeľ Nobelovej ceny profesor Douglas D. Osheroff. Okrem diskusie s mladými vedcami absolvuje aj niekoľko oficiálnych návštev Mochoviec, STU v Bratislave či Banskej akadémie v Banskej Štiavnici.

Nobelovka za fyziku

Spolu s Davidom Leem a Robertom Richardsonom Osheroff spolupracoval na výskume hélia 3 pri teplote blízkej -273 stupňov Celzia a za objav supratekutosti v extrémne ochladenom héliu si v roku 1996 všetci traja rozdelili Nobelovu cenu za fyziku. Od roku 1987 pôsobí na fakulte fyziky Stanfordskej univerzity, kde sa dnes zaoberá predovšetkým globálnym otepľovaním.

 Slovenské korene

Profesor Osheroff sa venuje popularizovaniu vedy medzi mladými ľuďmi. Aj preto sa počas svojej návštevy Slovenska zastaví na Strojníckej fakulte STU, kde bude diskutovať s mladými vedeckými nadšencami z OZ AMAVET. Žiakom stredných škôl porozpráva o svojich skúsenostiach vedeckých i ľudských a motivuje tak mladých so záujmom o vedu k ďalšiemu rozvoju. A keďže má slávny americký vedec slovenské korene, pôjde tiež o jedinečnú šancu  možnosť preveriť jeho znalosť slovenčiny a výslovnosť slov ako čučoriedka.