Čoraz viac a viac ľudí sadá pri každodenných presunoch na bicykel. Prečo by si sa k nim mal pridať aj ty?

V zdravom tele zdravý duch

Začnime sebecky – cyklistika je šport a preto ťa presuny na dvoch kolesách udržia fit, bez nadváhy a s dobrou kondíciou. Samozrejmosťou je dobrá nálada a čistá hlava, ktorú zaručujú fyzickou námahou vyplavené endorfíny.

Čistota pol života

Čistá je pri bicyklovaní nielen hlava, ale aj naša Zem, ide o najekologickejší spôsob dopravy. Okrem toho, že neznečisťuje ovzdušie, podľa niekoľkých výskumov cyklisti dokonca vdychujú menej znečisteného ovzdušia. Takýto spôsob dopravy zároveň šetrí aj tvoju peňaženku. A so stúpajúcimi teplotami má oproti mestskej hromadnej doprave aj výhodu žiadnych cudzích pazúch pod nosom. ( O tom, čo s vlastným potením pri jazde na bicykli výborne píše Cyklokoalícia.)

Kto sa smeje s bicyklom, ten sa smeje najlepšie

Dvojkolesá komunita sa Slovensku utešene rozrastá. Je to zásluha projektov ako Cyklokoalícia a Cyklokuchyňa, ktorá spája príjemné občerstvenie s užitočným opravovaním bikeov. Ďalšou skvelou aktivitou je Critical Mass či Bikelab, poukazujúci na rôznorodé využitia bicyklov na výrobu elektriny a následných výborných milkshakeov. A skutočnou čerešničkou sú projekty ako Bike Spirit, cykloprechádzka po miestach, ktoré majú hudobnú dušu. V Bratislave a v Piešťanoch sadnú vďaka festivalu Grape a Modrofúzovi na bicykel napríklad Para, Puding Pani Elvisovej, Lavagance, Vec, Hafner & Beyuz, Billy Barman, Walter Schnitzelsson či Purist Djs.

 

Foto: Modrofuz.sk