Neformálna skupina mladých ľudí z Banskej Bystrice už niekoľko rokov oživuje miestne kultúrne dianie. Bystričania, fungujúci pod poetickým názvom ľudí spája(ť_je )umenie, priniesli do opusteného industriálneho priestoru bývalej cementárne mladé kapely, divadelné súbory i výtvarníkov. Okrem CementÁrtne minulé leto vliali mladú krv aj do opusteného amfiteátra, kde pripravili premietanie. AmfitÁrteň sa koná aj tento rok.

Dnes sa premieta

Premietanie filmov a diskusie boli aj toto leto naplánované ako program, ktorý využije miestny unikátny amfiteáter. Z pôvodnej dohody však mesto ustúpilo a amfiteáter tak opäť zostane nevyužitý. Ani to však mladých ľudí nezastavilo a Juraj Havlík, Natália Luptáková, Alena Pitlová sa spolu s ďalšími  rozhodli premietať protestne pred amfiteátrom. Návštevníkov dnes od 20:00 čaká diskusia  na tému „amfiteáter a jeho vyhliadky do budúcnosti” a premietanie filmu Ružové sny od slovenského režiséra Dušana Hanáka. V prípade dažďa sa celá akcia presúva do Múzea SNP na Kapitulskej 23.

Podpíšte výzvu

Nevyužitie amfiteátra a sabotovanie snahy mladých ľudí aktívne meniť svoje okolie a prinášať do svojho mesta zaujímavé podujatia je skutočne poľutovaniahodné. Súčasťou banskobystrickej iniciatívy je preto aj otvorená výzva na revitalizáciu amfiteátra, ktorú svojim podpisom môžete podporiť aj vy. Viac o akčnom zoskupení nájdete na www.artne.sk.