Na hrade Červený Kameň sa 29. augusta už po tretíkrát uskutoční multižánrový festival rómskej kultúry Cigánsky Bašavel. Tento ročník sa ponesie v duchu spájania a predstaví rôzne hudobné štýly, typy umelcov, krajiny a predovšetkým špeciálne hudobné spojenia Para so Sendreiovcami či rómske deti s Oskarom Rózsom a Anitou Soul.

 Rómska kultúra zo sveta

Medzinárodný festival vytvára priestor pre rómskych umelcov, ktorí by inak nemali šancu vystupovať a zároveň poskytuje priestor pre talentované rómske deti zapojené v štipendijnom programe občianskeho združenia Divé maky, pre ktoré je určený výťažok zo vstupného. Na hrade Červený Kameň sa s myšlienkou spájania a prekonávania rozdielov predstaví aj srbská kapela Kal, projekt After Phurikane, Cigánski diabli, českí Gulo Čar a Bitumen Beat.

Maľba, tanec, dobroty

Deti z Divých makov predstavia aj svoj výtvarný talent, ktorý bude podporený dražbou ich diel. A samozrejme nebude chýbať ani tanec s Lacom Cmorejom či Libušou Bachratou a ani kuchárska šou rómskych špecialít v podaní Zdenky Mahajovej. Na najmenšie deti čaká detský kútik s rôznymi súťažami a atrakciami. Pestrosť rómskej kultúry budete môcť spoznať na hrade pri obci Častá od poludnia do polnoci v stredu 29. augusta.