Na letnom festivale Grape sme predstavili dobrovoľnícky maratón 72 hodín a zároveň hovorili o praktických skúsenostiach mladých ľudí, ktorí sa rozhodli meniť veci okolo seba. V rámci diskusie 72 minút dobrovoľne sme ukázali 7 + 2 dôvodov prečo sa stať dobrovoľníkom, rozdali kopec odznakov a prebrali aj tých najzarytejších spáčov v pohodlnom IFFBA stage.

Veronika, Marián aj Miška hovorili o svojich skúsenostiach, projektoch, o tom čo ich motivuje i o tom, aké ľahké je vyhorieť. Ale predovšetkým – že keď sa chce, všetko ide. Na vlastnej koži si to môžete overiť počas 72 hodín, do ktorých sa môžete zapojiť projektmi nielen upratovacími a rekonštrukčnými, ale aj kultúrnymi či sociálnymi. Inšpirovať sa môžete aj nižšie.

Inšpirácia z Prievidze, Oravy i Bratislavy

Veronika Ľahká z OZ Ars Preuge spolu s ďalšími mladými Prievidžanmi pozývajú do svojho ateliéru zaujímavých hostí na koncerty, diskusie, premietania a workshopy. Okrem Urban gardeningu toto leto oživujú svoje mesto aj bohatým programom na námestí – open air knižnicou, diskusiami, kultúrnym programom ale i trampolínou.

Mariána Kasana a jeho K&F Projekt zrejme už poznáte. Ak ste náhodou nezachytili iniciatívu tohto držiteľa ocenenia Mladý líder 2011, vedzte, že Majo rozvíja mladé talenty na Orave vo vlastnom hudobnom inkubátore a organizovaním rôznych podujatí.

A ako tretie sa vám predstavili Hlupane na bráne, čím ste mali možnosť spoznať najnovšiu členku RmS. Miška spolu so svojimi Hlupaňami naplnila umením zanedbaný podchod na Patrónke, pripravila rôzne kultúrne podujatia a o mladých talentovaných ľuďoch aj natočila dokument.