Chodíme tými miestami celkom nezaujato, bez povšimnutia. Ulice, uličky, námestia a všetko to, čo tvorí priestor okolo nás. Priestor zvaný verejný. Len ho rýchlo použijeme, prejdeme z miesta A do miesta B a miesto C, rozprestierajúce sa medzi nimi, akosi nevnímame. Zabúdame, že nežijeme len za dverami svojho domova, ale podstatnú časť svojich dní trávime aj mimo neho, vo verejnom priestore. To je ten, ktorý patrí nám všetkým. Ako dobre v ňom môže byť a čo všetko sa dá vymyslieť pre jeho oživenie  si môžete prečítať ďalej.

Upratuj!

Všetci to poznáme – od zastávok obsypaných lístkami a cigaretovými ohorkami až po nelegálne skládky. Dobrovoľníci zo Zelenej hliadky patria k tým málo strážcom mestskej zelene, ktorí pravidelne vyrážajú do boja proti neustále pribúdajúcim smetiam.Okrem čistenia Chorvátskeho ramena či Rače sa novo venujú aj téme nelegálnej reklamy. Diery v zákone totiž umožňujú vyvesovanie rôznych propagačných tabúľ a oznamov hlava – nehlava. Zelená hliadka situáciu v Bratislave monitoruje a nebojí sa ani komunikácie s majiteľmi nelegálnych reklám a Magistrátom. A pozor, najnovšie sa k Zelenej hliadke môžete pridať aj v Topoľčanoch!

Nakupuj a stretávaj!

Hustote bilboardov sa venuje aj Illah Van Oijen. Ako Holanďanka vníma Slovensko inými očami a množstvo bilboardov na našu malú krajinu je skutočne neúmerné. Illah okrem toho v združení Punkt pravidelne oživuje bratislavské ulice Dobrým trhom, ktorý nás výborným jedlom, knižkami, starožitnosťami či dizajnom učí znova žiť v uliciach. Vďaka tejto iniciatíve Bratislava zažíva čaro nákupného ruchu na trhovisku, ktorý zdanlivo vytlačili sterilné nákupy v sklenených centrách. Dobrý trh dokazuje, že na ulici sa dá aj to najdôležitejšie – stretávať sa a rozprávať. A čuduj sa svete, ono to ide dokonca aj na parkoviskách, ktoré sú chodcom väčšinou tŕňom v oku. Dôkazom je medzinárodný Parking Day, ktorý vybrané parkovacie miesta okupuje trávou, vankúšmi i spoločenskými hrami.

Vytváraj!

Skvelým príkladom oživenia verejného priestoru je vytvorenie umeleckých diel priamo v uliciach. Všetci poznáme rôzny viac či menej vydarený street art, no možností ako môžu naše mestá opeknieť, je veľa. Neútulné miesta zahrejú krásne vlnené doplnky a na ručné práce sa dá využiť lešenieplot. Dokonca aj mestské ulice sa môžu zelenať – či už urban gardeningom, pri ktorom sa zeleň sadí do zanedbaných kvetináčov a priestorov, alebo vytvorením zeleného machového graffiti. Krásne dielo sa dá vytvoriť dokonca aj obyčajným umytím špiny.

 

Ak sa vám nepáči verejný priestor, v ktorom sa pohybujete, je v našich silách to zmeniť. Všetky tieto a mnohé ďalšie inšpiratívne nápady si môžete vyskúšať aj počas 72 hodín. Tešíme sa na vaše projekty!