Zlaté časy printových časopisov sú pomaly ale isto za nami. Mladí ľudia z nich aj tak nemajú veľmi na výber, ak netúžia po plagátoch z Brava ani skladaní modelov z ABC. Že sa dá písať pre mladých čitateľov aj dobre, pútavo a originálne, dnes dokazuje hneď niekoľko webov. Ich tvorcami sú totiž tiež mladí ľudia, ktorí píšu o tom, čo ich zaujíma. Nasledujúci prehľad webov, ktoré stoja za prelúskanie, ťa preto môže inšpirovať k zábavnému čítaniu, ale i k vytvoreniu svojho vlastného  média.

Citrónová sviežosť

Lemon vznikol s túžbou vytvárať časopis, aký by jeho tvorcovia chceli sami čítať. Šéfredaktorka Soňa Hrúziková k tomu hovorí: „Neriešime žiadne veľké témy a kauzy, na to sú iné médiá. Píšeme pre radosť a niekedy možno o veciach, ktoré zaujímajú iba hŕstku ľudí. A čo je pre mňa pri súčasnom trende preberania obsahu zo zahraničných webov veľmi dôležité, u nás sú všetky autorské články exkluzívne, písané výhradne pre Lemon.“ Dočítať sa tak môžete o zaujímavých krajinách, knižkách, filmoch, v pravidelných Citronádach Jany Šlinskej spoznať inšpiratívnych ľudí či pokochať sa tematickými fotografickými sériami.

„Cieľovku nemáme nikde zadefinovanú, viem len to, že sa za ňu určite nemusíme hanbiť. Predpokladám, že na Lemone sa viac či menej pravidelne ocitnú čitatelia, ktorých zaujíma kultúra, umenie a ľudia s pointou,“ hovorí Soňa, „čitateľská obec bude podobná nám a ľuďom, o ktorých píšeme – je mladá, smelo si vytvára vlastný svet z rôznych čarovných okamihov, nefrfle furt, všeličo ju nadchne a zaujme, túži vidieť, počuť, zažiť viac a je rada, že je tu niekto, kto píše o všetkých tých dobrých veciach, čo sa okolo nej dejú.“

Virtuálne listovanie

Áno! Magazín je jeden z mála, ktorý má aj časopisovú formu, môžete si ním listovať, hoci len virtuálne. Podľa slov šéfredaktora Mária Šmýkala je písaný pre študentov a mladých ľudí zaujímajúcich sa o voľný čas, zdravý životný štýl a úprimné, pravdivé a dotiahnuté informácie. Jeho autori hľadajú v spoločnosti krajšie miesta, pocity a chvíle, o ktorých následne píšu. Každé vydanie má svoju ústrednú tému mesiaca, ktorú ilustrujú fotografie. Okrem toho sa magazín venuje aj jedlu, vede, zdraviu, kultúre a rozhovorom, napríklad s hluchonemou majiteľkou kaviarne či spisovateľom Tomášom Ulejom.

Anonym magazine si môžete tiež online listovať, ale je trochu (dosť) iný ako všetko ostatné. Donedávna podpisovaný výhradne bez mien, len odtlačkom prsta, predstavuje časopis s jasne vyhraneným štýlom. Venuje sa predovšetkým súčasnému umeniu, móde a fotografii. Fotostory, ktoré by obstáli aj v zahraničnom magazíne, dopĺňajú rozhovory, koláže, krátke poviedky či záblesky vtipnej hravosti ako napríklad pravidelná omaľovánka. Anonym s avantgardným vizuálnym cítením určite nie je pre každého, no rozhodne stojí za to si ho prelistovať.

Všetko, čo nás baví

Doba magazín je v podstate skutočne dokumentom tejto doby, zachytávajúcom všetky možné kreatívne výtvory. Na tejto adrese nájdete farebnú zmes hudby, výtvarného umenia, dizajnu a originálnych nápadov. Tipy na kultúrne podujatia striedajú vtipné diela vytvorené napríklad z ponožiek, street art či dychberúca architektúra.

Podobným témam sa venuje aj Shiz, na ktorom tiež možno stráviť hodiny prezeraním zaujímavého dizajnu, fotografii či hudby. Veľkú časť obsahu tvoria diela a aktivity slovenských umelcov, hudobníkov, iniciatív a nechýbajú ani reportáže z letných festivalov. „Píšeme pre všetkých, ktorí chcú vedieť viac a sú zvedaví. Prinášame mnoho zaujímavostí a informácie, ktoré sú u nás skôr ako inde,” opisuje spoluzakladateľ Martin Kukoľ, „píše ich pre nás neformálna skupinka väčšinou študentov, rôzni ľudia, ktorí sa sami ozvali a píšu bez nároku na finančný honorár.“

Tak čo, ktorý je ten váš?