Všetci  denne zdieľame informácie, pocity, kultúrne i cestovateľské tipy, fotky a áno, nájdu sa aj nejaké nelegálne stiahnuté filmy. Nelegálnym sa však stáva aj samotné slovíčko zdieľať.

Nespisovné zdieľanie

Táto informácia nás svojou absurdnosťou v čase zdieľania aj toho, čo by malo zostať súkromné, mierne zaskočila. Našu amatérsku jazykovednú debatu v kancelárii sme preto rozšírili aj o názor odborníčky z Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra. Zdieľanie je vraj v dnešnom online veku nespisovné.

“Ide o bohemizmy utvorené od slovesa  sdílet. V slovenčine máme dostatok spisovných slov na to, aby sme mohli nahradiť nespisovné slová  zdieľať, zdieľanie a zdieľaný zodpovedajúcim spisovným ekvivalentom v každom kontexte.

…Vo výpočtovej technike sa napríklad anglické sloveso share (ktoré v češtine prekladajú slovom sdílet) väčšinou prekladá podľa kontextu ako deliť sa, oznamovať, spolu (spoočne) používať (využívať), podieľať sa, zúčastňovať sa, resp. mať účasť na niečom, ale aj sprístupniť, a príčastie shared sa najčastejšie prekladá prídavným menom spoločný alebo výrazom spoločne používaný/využívaný.”

Prečítajte si celú odpoveď.

Zachráňme zdieľanie

My v RmS radi zdieľame skvelé ponuky, skúsenosti na Burzách i vtipné obrázky na Facebooku. Myslíme si preto, že slovíčko zdieľať má v slovenčine svoje miesto. A čo vy, zdieľate s nami tento názor?