Všetci vieme, že umelci sú ťažko skúšaní, uši si odrezávajúci blázni. Možno je to však celkom naopak a umenie prichádza k ľuďom s ťažkým osudom, aby im pomohlo.

 Roboti, mimozemšťania, dinosaury

Art brut alebo outsider art je smer v umení, ktorý sa pre umenie mimo oficiálnej kultúry začal používať len v minulom storočí. Zahŕňa umelecké diela vytvorené deťmi, nevzdelanými amatérmi a predovšetkým ľuďmi s duševnými chorobami. Schizofrenici, ľudia trpiaci bludmi a vyhnanci spoločnosti vytvorili diela, ktoré inšpirujú dodnes. Svojou neumelou, surovou emóciou, prepracovaným svetom a predovšetkým nezaobaleným odhalením toho, čo sa odohráva vnútri týchto ľudí. Ich obrázky ukazujú vnútorné svety, ku ktorým sa v bežnom živote nedostávame. Napríklad taký Američan Royal Robertson, schizofrenik so základným vzdelaním, svojimi kresbami inšpiroval celý album pesničkára Sufjana Stevensa. Hoci sa sám vyhlásil za proroka, určite netušil, že jeho kresby skončia v takomto klipe:

 Kreslením za zdravie

Duševne chorí ľudia však nie sú len nejakí zábavní kresliči komiksov z celkom mimozemských sfér. Takáto choroba sa  môže týkať každého z nás a jej prejavov je nespočetne. Depresia, úzkosti, fóbie či závislosti sú všade okolo nás. Jedna z vecí, ktorá môže ľuďom s takýmito poruchami pomôcť je práve arte terapia, teda liečba tvorbou umenia. Aj sami si môžete vyskúšať, že chvíľka kreslenia, strihania a lepenia či keramiky vám zdvihne náladu a pomôže spracovať rozporuplné pocity. Aj preto sa Liga za duševné zdravie už roky venuje hodinám arte terapie pre ľudí s psychickými problémami. Zároveň sa snaží  búrať predsudky a pravidelne usporadúva výstavy art brut umenia svojich klientov v Galérii Nezábudka. Tú najnovšiu si môžete pozrieť do 15. októbra na Americkej ambasáde v Bratislave.