Námestia v slovenských mestách majú často nevyužitý potenciál. Našťastie je niekoľko iniciatív, ktoré zobrali verejný priestor do vlastných rúk a rozhodli sa s tým niečo robiť. Jednou z nich je Námestie pre ľudí, venujúce sa bratislavskému Kamennému námestiu.

Aký bol Deň pre námestie?

V septembri iniciatíva Námestie pre ľudí a Cyklokoalícia zorganizovali udalosť Deň pre námestie, ktorá na deň premenila Kamenné námestie na príjemné miesto plné zaujímavých aktivít. Počas tohto dňa mladí architekti a ďalší organizátori rôznymi spôsobmi zisťovali, čo si ľudia o námestí myslia a spoločne plánovali jeho budúcu podobu.

Ako dopadol Deň pre námestie? Čo chce mať verejnosť na Kamennom námestí? Čo môže spraviť mesto a všetci, ktorým na to záleží, aby tento priestor ožil? O týchto a ďalších otázkach budeme diskutovať v utorok 20. novembra na verejnej diskusii Ako ďalej, Kamenné?. V KC Dunaj vás čaká prezentácia výstupov z verejného plánovania počas Dňa pre námestie.Výsledky budú prezentovať organizátorky plánovacieho eventu Dominika Belanská, Vera Kiselová, Katarína Šimončičová ml. a Sandra Štasselová.

Čo s námestím ďalej?

Zároveň bude pokračovať diskusia o budúcnosti námestia: aké rýchle a nenáročné kroky treba spraviť, aby sa predstavy ľudí stali skutočnosťou a aby sa tento kľúčový verejný priestor stal živým, príjemným a dôstojným námestím? Svoj pohľad predstavia Ingrid Konrad, hlavná architektka Bratislavy; Milota Sidorová, koordinátorka festivalu reSITE; Miriam Húšťavová, krajinná architektka a autorka zelenej intervencie na Trojičnom námestí v Banskej Štiavnici, Zuzana Žúžiová, spolupracovníčka project for Public Spaces a Matej Vakula, umelec, zaoberajúci sa verejnými priestormi. Diskusiu bude moderovať Zora Pauliniová.
Viac informácií nájdete na Facebooku.