Jakub a Vašek Petrášovci chcú podporiť blízkych i vzdialených, aby sa nebáli prejaviť v kultúre, eko-témach, pouvažovali o svojom spôsobe života. A nebáli sa vyskúšať niečo iné.

Úplne prvý nápad vznikol v krčme s kamarátmi pri pive. Nasledovalo založenie neziskovej organizácie Oikos, ktorá sa pred necelým rokom zmenila na Dobromyseľ (pre viac info klikaj sem).

Čo robí Dobromyseľ?
Vašek: Zakladáme enviromentálne vzdelávacie centrum Samorast. To už síce je založené, ale ešte nefunguje tak, ako by sme si predstavovali. Preto stretávame ľudí, venujeme sa permakultúre a vzdelávame sa.
Jakub: Pracujeme na projektoch, internetoch, pripavujeme kampane. Ja sa navyše venujem kováčstvu a vyrábam hudobné nástroje.

A čo je to permakultúra pre niekoho, kto tomu nerozumie?
Jakub: Tak na to je špecialista Vašek. (smiech)
Vašek: Ešte nie som :). Je to celkový dizajn. Nielen v zahráde, kde sa to najviac presadzuje, ale aj v živote. Vychádza z predpokladu, že všetko má svoj kolobeh. Činnosti sa nerobia len pre jednu vec, ale majú viacero dôvodov. V záhrade sa napríklad sadia rastlinky vedľa seba tak, aby sa navzájom podporovali, stavajú sa domy pre hmyz, ktoré podporujú rast a pojedajú škodcov. (pre viac info o permakultúre na Slovensku klik sem)

A je to aj životný štýl. Zamýšľanie sa nad tým, čo robím, čo je pre mňa podstatné a čo je naopak len zvyk. Pre mňa osobne to znamená, že si pestujem vlastnú zeleninu, vlastné zdravé potraviny a nemusím nakupovať.

Ako ste sa k tomu dostali? Žili ste takto odvždy?
Jakub: Nie. K prírode sme mali blízko, vyrastali sme tuná na Morave, pri potôčiku, pri hraniciach. Áno, pracovali sme na záhrade, ale až ľudia, ktorých sme stretli, štúdium a rôzne udalosti nás nasmerovali tam, kde sme teraz. Snažíme sa žiť plnohodnotný život.

Čo to pre vás znamená žiť plnohodnotný život?
Jakub: V praxi? Zvelaďovať.
Vašek: A tvoriť.
Jakub: Zvelaďovat svet okolo, vzťahy, svoje telo. Starať sa o neho,  lebo je to dar. Vnímať ľudí okolo seba pozitívne a dávať im pozitívnu energiu, aby mohli zotrvať pri svojich snoch.
Vašek: A vnímať aj svoje okolie. Snažiť sa, aby bolo aktívnejšie, zvelaďovať nielen seba, ale aj svoj svet. Dávať mu lásku a pomoc.

Čo vás to stojí?
Vašek: Jeden náš známy z inej organizácie vravieva, že ľudia, ktorí ochraňujú prírodu, nemajú čas chodiť do prírody. (smiech)
A inak je to čas. Život bez výplaty je náročnejší, musíme sa viac snažiť a byť aktívni. Máme to, čo máme a musíme z toho vyžiť, nemôžeme sa spoliehať na to, že nám štát zaplatí.
Jakub: Vďaka tomu, že pracujem pre iných, pracujem sám na sebe. Ak chcem robiť pre iných, musím byť so sebou vyrovnaný, aby som mohol pomáhať a byť príkladom.

Ako vznikol Samorast?
Vašek: Vznikol vďaka túžbe byť v prírode, niekde, kde je kľudnejšie. Hľadali sme priestor, ktorí nie je v meste, ale je na okraji. Začali sme hľadať a dostali sme tip na toto miesto, kam sme prišli na jar.

A Samorast ste vy dvaja?
Jakub: Určite treba spomenuť Zuzku Krajčíkovú z Bratislavy, ktorá nám od začiatku veľmi pomáha.
Vašek: Presťahovala sa z Bratislavy do Skalice, aby si mohla vyskúšať permakultúrne pestovanie a zistiť na vlastnej koži, či to, čo píšu v knihách je pravda.

Pestovanie súvisí s teplými mesiacmi. Čo robíte v zime?
Samorast vtedy odpočíva. V zime sa skôr vzdelávame, pripravujeme nové kampane pre našu organizáciu, veľa príprav na ďalšie projekty, písanie. A samozrejme, spracúvanie potravín, ktoré sme vyprodukovali počas roka.

Kde sa vidíte o 3-4 roky?
Vašek: Ja osobne vidím v tom, čo robíme veľký potenciál. Téma permakultúry je teraz na vzostupe. Verím, že sa nám podarí vybudovať centrum, kam sa ľudia budú môcť chodiť dívať, vzdelávať, budú si môcť vyskúšať sami pestovať podľa zásad permakultúry. Že centrum bude aj miesto na rekreáciu, kde si budú môcť ľudia odpočinúť od uponáhľaného sveta v meste. Verím tomu, že toto miesto má svoju budúcnosť.

 

Video o stretnutí s bratmi Petrášovcami vzniklo ako súčasť série Krajšie Slovensko vďaka spolupráci s internetovou televíziou tv.sme.sk.