Myšlienkou grantového programu „Pomáhame vyrásť“ je podporiť praktické aktivity škôl na ochranu životného prostredia a zníženie ekologickej stopy školy a jej okolia. Malo by ísť o účinné riešenia, ktoré budú slúžiť aj ako demonštračné a motivačné príklady pre ostatné školy, obce, či jednotlivcov. Projekty vymýšľali žiaci a ich učitelia, ktorí sa rozhodli urobiť zmenu na svojej škole.

Sme radi, že nápaditosť a kvalita aktivít, ktoré chcú školy realizovať sa každým rokom zväčšuje a že k tomu prispieva aj náš grantový program a podpora, ktorú školám poskytujeme,“ hovorí Radoslav Plánička, koordinátor programu Zelená škola. Konkrétne projekty však nemenuje a odporúča oboznámiť sa s nimi na spomínanej stránke a zahlasovať podľa vlastného názoru.

V minulom školskom roku bolo podporených 15 projektov. Napr. originálna ekoučebňa „Zelený zámoček“ z dreva, slamy a hliny so zelenou strechou, ktorý bol vybudovaný v areáli Materskej školy Na Starej Tehelni v Banskej Bystrici. V Špeciálnej základnej škole na Školskej ulici v Dubnici nad Váhom vznikla interaktívna učebňa s bylinkovým záhonom a Turanoch zase zrekonštruovali náučný chodník. Podporené projekty pomohlo vybrať viac ako 6 000 hlasujúcich.

Až do 17.2.2013 môžete aj vyhlasovať za najzaujímavejšie projekty materských, základných a stredných škôl z celého Slovenska a rozhodnúť tak, ktorých 10 projektov bude financovaných.