V Zaujalo nás sme už projekt On Youth spomínali – dvaja mladí ľudia sa rozhodli pripraviť nezávislý dokument, zachytávajúci ich rovesníkov a ich vzťah k tomu, čo túto generáciu charakterizuje  – sociálnym médiám. Kaspar Kuroczik a Farihah Ferdous cestujú za výpoveďami mladých ľudí po rôznych krajinách a nevynechali ani Slovensko.

Ako vznikol nápad na dokument On Youth?

Po skončení štúdia anglickej literatúry som sa chcela venovať žurnalistike, Kaspar dokončil štúdium manažmentu a marketingu a chcel začať kariéru vo filmovej produkcii. Ani jeden sme nemali v týchto oblastiach skúsenosti, tak sme sa rozhodli spojiť naše schopnosti a ambície do vytvorenia tohto dokumentu. Samotný fakt, že niečo také je možné nás priviedol k uvažovaniu nad našou generáciou a spôsobom, akým sociálne médiá umožňujú mladým ľuďom meniť svet. Aj keď existuje množstvo štúdii o sociálnych médiách a ešte viac o mládeži, myslíme si, že to, že sme tiež mladí, nám dovoľuje hlbšiu interakciu s mladými ľuďmi, ktorých stretávame. Chceme priniesť nový pohľad na túto tému, ako dvaja mladí ľudia nezaťažení rokmi skúseností v tejto oblasti.

Z toho, čo ste zatiaľ videli, čo považujete za najvýraznejší jav v používaní týchto médií mladými ľuďmi?

V Európe sme zatiaľ videli, že sociálne média sa využívajú predovšetkým na zábavu a sebavyjadrenie. Tieto médiá dovolili mladým Európanom zapojiť sa do globálnych komunít, ktoré predtým neboli v ich dosahu. Na Blízkom Východe sme zistili, že online sebavyjadrenie je používané ako silný hlas politického aktivizmu. Samozrejme sa sociálne média aj tu dosť používajú na zábavu, ale je naozaj vidieť že ide o silný nástroj politického aktivizmu. Jedna z účastníčok dokumentu, Luna Safwan, hovorila o tom, že dvaja jej priatelia boli zadržaní za kritiku libanonskej vlády a armády  na blogoch. Skupina aktivistov protestovala pred väzením a nonstop tweetovali na zvýšenie povedomia o tomto prípade. Luna tweetovala priamo prezidentovi a vďaka tlaku vytvorenom cez sociálne média jej prezident odpovedal a obaja zadržaní boli do 24 hodín prepustení.

V akom štádiu je momentálne váš projekt, čo máte za sebou a čo vás ešte čaká?

Momentálne sme v Beirute a pokryli sme Východnú Európu a Turecko. Naša ďalšia destinácia je Káhira, z ktorej budeme pokračovať na Blízky Východ, indický subkontinent, do Číny, Japonska, Kórei, chystáme sa trans-sibírskym vlakom do Ruska a späť do Európy. Robili sme rozhovory s množstvom zaujímavých ľudí a už máme asi 40 hodín materiálu. Čaká nás veľa editovania!

Už ste navštívili viacero krajín – ako prebieha váš život na ceste?

Cestujeme najmä vlakmi a autobusmi, prvý let sme mali z Istanbulu do Beirutu. Je veľmi vyčerpávajúce neustále cestovať a zároveň pracovať. Od Berlína som prechladnutá a Kaspar bol dva týždne chorý, v Beirute bola obrovská búrka a nemajú žiadne kúrenie! Brrr. To sme nečakali. Ale sme natoľko nadšení samotným projektom, že nás to nedeptá. Vďaka radosti z dokumentu pokračujeme ďalej. Život na ceste je taký, aký je a čaká nás ešte na dlhý čas.

Vnímali ste nejaké rozdiely medzi mladými ľuďmi na Slovensku a v iných krajinách?

Dozvedeli sme sa, že mladí Slováci a ich všeobecné nastavenie sú stále ovplyvňovaní historickým pozadím. Zdá sa, že tu existuje zápas o možnosť robiť veci inak a byť úspešní, bez väčšej spoločenskej podpory. Tiež sme sa pri rozhovore s jedným účastníkom dokumentu dozvedeli, že je ľahké byť iným ale ťažké spracovať spoločenské aspekty vytŕčania z davu a internet predstavuje miesto, kde sa možno spojiť s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi a nájsť pochopenie pre slobodnom sebavyjadrovaní. Myslíme si, že mladí ľudia na Slovensku sú na začiatku niečoho nového, v prvotnom štádiu nových spôsobov zmýšľania, žitia, pracovania. Aj keď vo vzduchu stále cítiť minulosť, mladí ľudia prekonajú historickú záťaž. Mladšia generácia žila bez komunizmu a možno ako rodičia vychovajú ďalšiu generáciu oslobodenú od týchto tlakov, vnímajúcu minulosť len ako minulosť.

Putovania Kaspara a Farihah môžete sledovať online, vznik filmu môžete podporiť aj príspevkom.