Povzbudiť dievčatá v spoznávaní informačných technológii a aspoň trochu dobehnúť náskok, ktorý má v IT sektore opačné pohlavie, sa rozhodla medzinárodná iniciatíva Rails Girls. Zlepšiť dostupnosť technológii pre dievčatá sa snaží vytvorením komunity, ktorá poskytuje záujemkyniam jednoduché a praktické návody na vstup do sveta informatiky.

Rails Girls pripravuje série workshopov pre dievčatá po celom svete. Prvý sa konal v roku 2010 vo Fínsku, kde sa vtedy len 24 ročná Linda Liukas rozhodla, že chce vidieť viac dievčat za počítačmi. „Technológia je najrýchlejší spôsob ako zmeniť svet,“ tvrdí a vysvetľuje, že nechce, aby túto možnosť mala len skupinka vyvolených chlapcov v Silicon Valley. Školenia Rails Girls preto poskytujú úvod do programovania a tvorby webstránok. Nedávno sa jeden z bezplatných workshopov kódenia konal aj u susedov vo Viedni.

Rails Girls Vienna

V priestore Hub Vienna sa zišlo asi 80 dievčat prevažne z Rakúska a okolitých krajín. Učiť sme sa začali naozaj od základov – krátkymi prednáškami nám lektori vysvetlili princíp fungovania internetu ako takého aj to, čo sa skrýva za záhadnými skratkami typu HTML, CSS alebo mySQL. Na jednoduchom cvičení sme si vyskúšali základné princípy programovania v systéme Ruby. Konečným výsledkom denného workshopu bolo vytvorenie vlastnej webovej aplikácie.

Je jasné, že množstvo prijatých informácii je na jeden deň je naozaj priveľa a zároveň nie je reálne, že za pár hodinách človek (jedno akého pohlavia) bude programovať ako profík. Prínos stretnutí Rails Girls je predovšetkým o prvých krokoch a prekonávaní bariér či ostychu. Výraznú pomoc predstavovali ochotní dobrovoľníci, pre ktorých žiadna otázka nebola hlúpa a radi sa delili o svoje kóderské triky.V spoločnosti ďalších akčných dievčat vládla tvorivá atmosféra a nadšenie pre spoznávanie nových vecí.

Pekne od začiatku

Viedenský workshop zavŕšili krátke príhovory dievčat, ktoré sa venujú programovaniu a informačným technológiám profeisonálne. Príbehy dievčat, ktoré milujú matematiku, vyvýjajú mobilné aplikácie či dizajnujú počítačové hry boli dôkazom, že dievčatá skutočne baví pri počítači robiť viac, než len hrať sa Sims. Zaujímavosťou je, že prvý algorytmus, ktorý položil základy celému počítačovému svetu, vymyslela v roku 1815  práve žena, Ada Lovelace. V prípade záujmu nasledovať jej cestu sa dá na internete nájsť kopa rôznych návodov a cvičení na programovanie webstránok. A ak sa všetko podarí, už čoskoro bude podobný workshop šíriť “coding skills” aj u nás.

Schopnosť vytvoriť si vlastný web predstavuje veľkú výhodu – programátor/ka má nezávislosť a kontrolu nad svojim projektom. Komunikácia prostredníctvom webu je kľúčová predovšetkým pri rôznych malých, občianskych iniciatívach a projektoch neformálnych skupín – práve online prostredie môže rozhodnúť o ich efekte a úspechu. Začať môžeš napríklad  s Codecademy, Code School alebo videami Treehouse a ak sa všetko podarí, možno aj na workshope á la Rails Girls u nás.