Miloš Ogurčák miluje skejtovanie a má rád svoje mesto. Spoločne s deckami a mladými zo Spišskej Novej Vsi organizujú súťaže, zveľaďujú si skatepark, sami hľadajú prostriedky na to, aby sa im v meste páčilo viac.

Kto si a čo robíš?
Volám sa Miloš Ogurčák, som zo Spišskej Novej Vsi, mám 26 rokov a jazdím na skejtboarde.

Kedy si s tým začal?
So skejtovaním? 2. august 1999. Vtedy sme si s kamošom kupili napoly za prvé zarobenée peniaze skate na jeho narodeniny.

A mali ste kde skejtovať?
Tak mesto, architektúra v centre… najlepšie miesto na skejtovanie,  jedna veľká prekážka 🙂 Ale stretávali sme sa veľa s policajtami, tak sme si povedali, že si vybudujeme vlastné miesto.

Prvú skejtovú akciu sme urobili v roku 2005 za supermarketom. Tam sme zohnali aj prvé peniaze na prvé prekážky. A na ďalší rok sme už získali plochu, ktorú sa postupne snažíme zveľaďovať.

Ako na skejtovanie a skejtpark reaguje mesto?
Máme fajn primátora, ktorý to podporuje a páči sa mu, že do mestského majetku ide veľa prostredkov z iných zdrojov. Pozemok, kde je park, je mestský, patrí k futbalovému ihrisku. Na jeho zveľadenie sa snažíme zháňať peniaze aj inde, nepýtame len od mesta.  Veľa grantujeme na park a zháňame podporu, kde sa dá.

A kto sem chodí?
Decká, čo tu vyrastajú. Vysokoškoláci väčšinou odídu preč. A ostatní tu ostávajú. Nemajú prácu, nemajú čo robiť. Je tu vysoká nezamestnanosť a málo miest, kde tráviť čas.

Staviame s chalanmi, čo prídu. V parku nikto nikoho do ničoho nenúti, všetko sa tu deje dobrovoľnícky. Svojpomocne. Minulý rok sme dostali peniaze na skejty pre sociálne slabších chalanov z cigánskej osady, tak skejtujú s nami. Skatepark nie je zatvorený – môže sem prísť kto chce, kedy chce, nevyhadzujeme odtiaľto nikoho. Nie je to tu regulované. Sme tu partia, chalani nie sú odkázaní len sami na seba ako napríklad v osade. Spoločne si pomáhame.

Narazili ste na nejaké predsudky?
Jasné, sto ľudí, sto chutí. Ale mňa tie ich predsudky veľmi nezaujímajú, ak ti mám pravdu povedať.

Čo si sa naučil?
Ešte som sa nenaučil ich jazyk, to by som chcel. Učia nás ich zvykom,  trochu nám vysvetľujú tie ich slová a tak. A my im 🙂

Aké akcie robíte?
Akcie sú venované môjmu kamarátovi, ktorý minulý rok tragicky zahynul. Martin Čuj Memorial KZN Cup –  to je momentálne aj závod s nadlhšou skejťáckou tradíciou  na Slovensku. Každý rok sa tu zídu závodníci z celého Slovenska, Čiech… zatiaľ sme do medzinárodných vôd nezavítali. Ale tak jedného dňa… 🙂