Skauting nie je len pre chalanov – dôkazom toho sú i baby z Družiny roka, oficiálne najlepšia skautská partia minulého roka. Volajú sa Čajky, sú zo Žiliny a my sme sa rozprávali s Maťou, ktorá nám priblížila, ako to v skautingu chodí.

Ako si sa dostala ku skautingu?
Priviedla ma k tomu mamka, ktorá chcela, aby som skautovala. Bolo to pred 3 rokmi, mala som 13 rokov.  Začalo to jednou výbornou víkendovou akciou v Terchovej, kde nás bolo asi 15. To ma vtiahlo do deja a už ma to nepustilo. Skauting je teraz pre mňa životný štýl, ovplyvnilo ma to viac, než by som predpokladala.

V ktorom si oddieli?
Som 25. zbor Vodopád v Žiline, oddiel Fénix, družina Čajky

Vy ste družina roka – čo to znamená?
Družina roka je súťaž o družinu s najväčším tímovým duchom. Zostava, v ktorej sme posledný ročník vyhrali, sme súťažili už pred troma rokmi. Vtedy sme boli ešte maličké, poznali sme sa len krátky čas. Druhý ročník sme už poznali viacej družín, no kedykoľvek bola možnosť, tak sme sa šli hrať a zabávať. Až tento tretí ročník – to sme išli vyhrať 🙂

Čo to pre vás znamená, že ste vyhrali?
Obrovský cieľ a jeho dosiahnutie. Po troch dňoch sme boli totálne zničené.

Čo robíte počas roka?
Plníme úlohy osobného napredovania. Rôzne úlohy, ktoré rozvíjajú naše zručnosti.
A teraz, keď sme staršie, pomáhame pri príprave programu pre menšie dievčatá. Aktuálne pomáhame organizovať letný tábor na Liptove.

A čo aktivity smerom von?
A smerom von robíme rôzne zbierky a pomáhame okoliu – do takýchto akcií sa môžu zapojiť aj ľudia, ktorí nie sú skauti. Volá sa to odklínanie hradov. Minulý rok sme boli na Hričovskom hrade.

Ako veľmi je výhoda, že ste babský oddiel?
Nikdy nie je ľahké tvoriť program pre družinu a toto to uľahčuje. Pri zmiešanej skupine treba brať väčší ohľad. Nevýhody sú na skautských táboroch, ktoré majú niektoré oddiely iba sami – neviem si predstaviť, že by sme mali samé kopať latríny a stavať hangár, to je predsa len náročnejšie.

A ako reaguje tvoje okolie na to, že si skautka?
“Aha, to si ty, čo beháš po horách? Poznáš morzeovku? A koľko uzlov vieš zaviazať?” 🙂

Vnímam však ako výhodu, že som skautka. Stretnem človeka, pozdravíme sa: Ahoj, ja som skautka – ja som skaut – a už sme kamaráti 🙂 Toto by som asi v inom prostredí nezažila.