Porota vlani vybrala 5 mladých lídrov, ktorí sa vďaka svojim aktivitám dostali do finále súťaže. Minulý rok práve v kategórii Mladý líder/Mladá líderka rozhodovala verejnosť v online ankete.

Ako pokračuje ich dobrovoľnícka snaha a aký význam pre nich mala nominácia, nám povedali Lukáš zo Slovenskej debatnej asociácie a Martin z detskej organizácie Fénix.

Lukáš Lehotský bol nominovaný ako Mladý líder, ale zároveň bol tiež členom tímu SDA, ktorá si vlani vyslúžila špeciálnu Cenu RmS. Lukáš pre školské povinnosti nachvíľu prestal v SDA pôsobiť ako dobrovoľník, ale naďalej pomáhal s rôznymi úlohami a od začiatku tohto roka je naplno späť –  ako jeden z projektových koordinátorov.

Dobrovoľníctvo som nikdy nerobil pre ocenenia či pochvaly. Vždy ma vnútorne teší, keď vidím, že môžem niekoho niečo nové naučiť, či nebodaj niekoho donútiť viac a hlbšie sa zamyslieť nad najrôznejšími problémami a kontroverznými otázkami,“ vysvetľuje Lukáš. „Napriek tomu bola pre mňa nominácia na ocenenie Most veľmi príjemnou skúsenosťou.”

Makať zadarmo

“Rovesníci a kamaráti mimo SDA mi často hovorili, že nedokážu pochopiť, prečo vo svojom voľnom čase a na úkor iných vecí makám zadarmo namiesto toho, aby som robil niečo zmysluplnejšie. S nepochopením okolia nie je ľahké vnútorne sa vysporiadať. Mám pocit, že nominácia na cenu Most ma presvedčila o tom, že má zmysel pracovať len z nadšenia pre dobrú myšlienku, že to nie je márne vynaložená snaha, a že existuje mnoho ďalších fantastických ľudí a projektov, ktorí dobrovoľníčia rovnako. Navyše, vďaka krátkym profilovým rozhovorom, ktoré mi zaplavili facebook na niekoľko týždňov, začalo mnoho tých nechápavých kamarátov akceptovať a niektorí dokonca aj oceňovať dobrovoľníctvo.

Pre Martina Ruščanského nominácia v kategórii Mladý líder znamenala predovšetkým záväzok pokračovať vo svojich aktivitách.

Rok 2012 bol bujný a boli mesiace, kedy som nemal ani jeden víkend voľný. Nominácia ma prinútila pridať do nášho repertoára nové aktivity. Pretože si nomináciu vážim , a aby som mal dobrý pocit, že som si to zaslúžil, nemohol som stáť. Takže sme zrealizovali nové turnaje, aktivity a naplnil sa mi tohto roku sen o Mládežníckej konferencii s poslancami mesta a zástupcami základných škôl. Keďže mojím snom je stať sa moderátorom, aktivity, ktoré pripravujeme mi plnia aj ďalšie a ďalšie sny. Mne sa vlastne plnia sny v snoch aj vďaka tejto nominácii. Bez tohto nakopnutia by som sa asi neodvážil pridať.

Starkým aj o Ukrajine a Taliansku

Za uplynulý rok Martina nadchol projekt jeho vlastnej fénixáckej skupiny – rozhodli sa navštevovať Domov sociálnych služieb v Humennom. „Keďže bol rok aktívneho starnutia, nestáli sme bokom a pripravili sme pre starkých prezentáciu Ukrajiny, Talianska, kozmonautiky, boli sme s nimi v októbri, mesiaci úcty k starším, ale aj na Vianoce. Tento projekt má pre nás mladých neuveriteľný prínos a pre starkých tobôž.

Titul Mladého lídra by si podľa Martina zaslúžilo hneď niekoľko jeho kamarátov a “spoludobrovoľníkov”, ale zvlášť oceňuje aktivity mladého blogera a šéfredaktora Student24.sk Jaroslava Dodoka z Banskej Bystrice.

A koho by ste chceli oceniť vy? mladez.sk/most