V OSN je výbor, ktorý sa cielene venuje deťom a mladým. Volá sa 3. výbor a na  vždy na jeseň dostanú mladí ľudia z rozličných kútov sveta možnosť prehovoriť na oficiálnej pôde v mene svojich vrstovníkov.

Máš pocit, že vieš identifikovať potreby a problémy svojich vrstovníkov? Máš chuť hovoriť nahlas a pomôcť v ich mene niečo zmeniť? Ak vieš dobre anglicky, máš 18-24 rokov, môžeš svoje doterajšie aktivity i myšlienky skúsiť posunúť na vyššiu úroveň do medzinárodných vôd mladých aktivistov a aktivistiek!

Rada mládeže Slovenska po siedmy krát otvára výzvu k medzinárodnému programu Youth United Nation delegate (Mladí OSN alebo ak chcete mládežnicky delegát/ka). Každý rok sa spomedzi uchádzačov vyberie jeden alebo jedna, ktorý/á reprezentuje Slovensko.

Tvoj rok môže vyzerať aj tak, že v spolupráci s Radou mládeže Slovenska budeš pomáhať formulovať stanovisko mladých ľudí Slovenska k téme, ktorá ťa zaujíma, odprezentuješ ju v OSN a svoje posolstvo budeš po návrate šíriť medzi ostatných mladých ľudí, ktorí o možnosti hovoriť nahlas o tom, čo ich trápi ešte ani nepočuli. Inšpiruj a buď inšpirovaný/á. OSN a medzinárodná diplomacia môže byť na prvý pohľad formálne prostredie, nenechaj sa však odradiť prihláškami a esejou. Hovor nahlas o tom, čo ťa trápi, čo ťa zaujíma, čo by si rad/a ovplyvnila. Obráť OSN hore nohami!

Nenechaj si svoje názory len pre kamošov v krčme alebo na prednáškach. Delegát je čestná funkcia, ktorá dá tvojim slovám silu a hlas i v medzinárodných vodách.

Viac info nájdeš na mladez.sk/mladiosn, kde nájdeš aj výzvu. S otázkami sa obráť na katarina.mrazkova@mladez.sk.

Program Youth UN Delegate na Slovensku organizuje Rada mládeže Slovenska v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu, Ministerstvom zahraničných vecí. Partnermi projektu sú UNIS Vienna a spoločnosť tucan.sk