Veľvyslanectvo Srbskej republiky v Bratislave je jedno z tých menších. Na ambasáde pracuje veľvyslanec, teda zástupca hlavy štátu, jeho pravou rukou je zástupca vedúceho misie. Notárske, matričné záležitosti, vybavovanie víz a pomoc svojim občanom na našom území má na starosti konzul.

Poslednými dvomi členmi diplomatického zboru Srbska sú prvý námestník pre ekonomické záležitosti a prvý námestník pre politické a kultúrne záležitosti. Tým posledným je Dušan Vukić: „Hlavnou úlohou našej ambasády je propagovať a podporovať vzájomné vzťahy medzi Srbskom a Slovenskom. To znamená politické, ekonomické, kultúrne, vzdelávacie a ďalšie formy spolupráce.“

„Existujú rozličné formy a levely našej prezentácie. Patrí k nim napríklad prezentácia ekonomických a turistických potenciálov Srbska, tlačové konferencie, účasť na výboroch, konferenciách, burzách, atď. Samozrejme, ambasáda organizuje aj kultúrne podujatia – výstavy, premietania filmov, prezentácie kníh, koncerty…“ Do 14. apríla ste sa mohli prísť pozrieť do výstavnej haly Ministerstva kultúry, kde prebiehala expozícia fotografií Miroslava Benku zo Starej Pazovej s názvom „Fotografie dávno zabudnutých predkov – Slováci z Vojvodiny.“

 Srbsko pre tebaSAMSUNG DIGITAL CAMERA

Ambasáda má jedno voľné miesto pre stážistu/ku, ktorý/á by mal byť občanom Srbskej republiky a absolventom posledného semestra vysokej školy na Slovensku (medzinárodných vzťahov, politických vied, práv, ekonómie, európskych vzťahov a pod. ) so záujmom o diplomatickú prácu. V prípade spĺňania požiadaviek a záujmu môžeš písať na embassy.serbia@internet.sk.

Ak vás táto krajina zaujíma a chceli by ste sa dozvedieť viac o jej kultúre a jazyku, prípadne zvažujete štúdium v zahraničí, máte príležitosť prihlásiť sa na letné kurzy srbského jazyka, ktoré vedie Filozofická fakulta Univerzity Komenského.

Ministerstvo školstva v Srbsku ponúka štipendiá pre Slovákov na všetkých stupňoch vysokoškolského vzdelania: od bakalára až po výskumných pracovníkov. Dôležité je zistiť si, na aký obor je štipendium určené. Granty ponúka Národný štipendijný program, SAIA, CEEPUS a samozrejme Erazmus.

„Podľa mňa, je pre mladých ľudí najatraktívnejšie to, že v Srbsku majú nízke životné náklady (a tiež, bohatý nočný život :)),“ myslí si Dušan Vukić, ” a akceptujeme aj medzinárodné študentské karty – euro 26 a ISIC, ktoré ponúkajú mnohé zľavy (v múzeách, kinách, kníhkupectvách, verejnej doprave, reštauráciách).”

 Slovensko-srbská jar

SAMSUNG DIGITAL CAMERANeďaleko hlavného mesta Srbska, Belehradu, leží Kovačica, svetové centrum insitného umenia. Insitné, teda naivné alebo laické, sú diela autorov bez výtvarného vzdelania. Naivné maliarstvo začali na tomto území pestovať amatérski maliari pôvodom zo Slovenska.

Tradícia insitného umenia sa v Kovačici stále zachováva. Okrem toho, že tu žije početná menšina Slovákov, medzi nimi aj študovaní umelci, sa Srbsko pýši nedotknutou krajinou, svojimi minerálnymi prameňmi, pestrou kuchyňou a aj možnosťami športu.

Stredom územia prechádza Dunajská cyklistická trasa, ktorá má 1040 km. Ak vás zaujíma slovenské umenie, ktoré vzniká v Srbsku, môžete sa prísť pozrieť na Festival Slovenská jar 2013 v Martine, ktorý sa koná od 23. do 26. apríla.

Ak chcete sledovať novinky o projektoch, výstavách, filmových premietaniach, či možnostiach štúdia v Srbsku, stačí sa pozrieť na web ambasády. Je prehľadný, aj keď niekomu môže vadiť, že nie je preložený do slovenčiny. S angličtinou sa dá na webe jednoducho zorientovať a nájsť potrebné informácie.  Veľvyslanectvo má sídlo v Bratislave na Budkovej 38. Kontaktovať ich môžete, najlepšie v angličtine, na adrese: embassy.serbia@internet.sk. Viac informácií o Srbsku či insitnom umení sa dozviete na www.serbia.travel, www.insitneumenie.sk/.

(c) Andrea Bandiková