British Council je organizácia Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska pôsobiaca v rôznych krajinách Európy. Na Slovensku plní funkciu kultúrneho inštitútu, no jej pole pôsobnosti je omnoho širšie. Kultúrny inštitút zachováva a pestuje kultúru a vzdelanie svojej domácej krajiny na tom mieste vo svete, kde sa práve nachádza. Na rozdiel od ambasády sa nezaoberá konzulárnymi službami, teda vybavovaním víz či službami pre občanov svojej krajiny v cudzine.

British Council alebo Britská rada, je známa najmä poskytovaním jazykových kurzov a certifikátov, ktoré uznávajú všade vo svete. Okrem toho sa stará aj o vzdelávanie učiteľov angličtiny a pracuje na projektoch pre mladých ľudí. Práve organizovanie projektov je kostrou práce zamestnancov rady, čím sa odlišuje od väčšiny kultúrnych inštitútov.

 Vzdelávanie

bc baTri tematické okruhy, v ktorých sa Britská rada realizuje sú jazykové vzdelávanie, umenie a tretím je vzdelávanie a spoločnosť. Základnou a najznámejšou službou je výučba angličtiny. Poskytuje kurzy všeobecnej angličtiny aj špecializovanej na určité okruhy ako je právo, obchod a najnovšie aj medicína, pre deti od 7 rokov a dospelých. Kvalitu vyučovania zabezpečujú aj lektori z Británie. Pre tých, ktorí uprednostňujú samovzdelávanie má rada alternatívu. Ak sa vo voľnom čase venuješ angličtine, na stránke British Council nájdeš cvičenia, ktoré sú bezplatné. Aj do svojho mobilu si môžeš nainštalovať app-ku od rady a formou hier, videí, kvízov, listening-u sa zlepšovať. Cvičenia a aplikácie pripravujú experti z British Council v Británii.

Súťaže

Mladým ľuďom od 21 do 40 rokov je určená súťaž Young Enterpreneur. Projekt Young Enterpreneur je o podpore mladých podnikateľov. Jeden z prihlásených je v závere vybraný, aby prezentoval svoj projekt v Británii. Takouto víťazkou je aj riaditeľka Slovak Fashion Council, pani Dana Kleinert,” hovorí projektová manažérka, Alena Štefániková. Zvyčajne začína na jeseň, ale v tomto roku ho organizátori vylepšujú, takže ďalší ročník súťaže má byť až o rok. Nové projekty čakajú v tomto období na schválenie. Väčšina z nich, okrem jazykových kurzov, začína na jeseň. Iným spôsobom, akým rada podporuje tvorivý talent je založenie Slovak Fashion Council. Tá pomáha slovenským textilným a módnym dizajnérom dostať svoje výrobky na zahraničný trh a prezentovať ich na domácej aj zahraničnej úrovni.

bc classroomAk ťa baví natáčanie krátkych videí a väčšinou pri tom používaš telefón, do novembra tohto roku môžeš svoje dielko prihlásiť na súťaž Mobilfest. Organizátormi sú študenti zo Súkromnej strednej filmovej školy v Košiciach spolu s Britskou radou. Súťaží sa v kategóriách hraný, dokumentárny, animovaný film, hudobný klip, art video a reklama. Do 14 rokov je to voľná tvorba. Zapojiť sa môže ktokoľvek.

Kultúra

Pre kultúrny inštitút bežnými aktivitami je usporadúvanie výstav, búrz, podporovanie festivalov a organizovanie jednorazových kultúrnych akcií. Výstava Petera Dencha s názvom England Uncesored je jednou z nich. Jeho fotografie zobrazujú bežný každodenný život Angličanov v priebehu 20 rokov. Výstavu nájdeš v Stredoeurópskom dome fotografie do 26. mája. Medzi akcie s pravidelnou podporou British Council patrí Literárna kaviareň, Európsky deň jazykov či festivaly Fest Anča a Pohoda.

Týmto všetkým sa rada pokúša nadchnúť mladých ľudí pre vlastné nápady a kreatívnu tvorbu. Ak sa chceš o jazykových kurzoch či pripravovaných projektoch dozvedieť niečo bližšie, v šiestich slovenských knižniciach sú umiestnené centrá British Council – v Bratislave, Košiciach, Žiline, Banskej Bystrici, Prešove, Nitre. Alebo sa môžeš informovať priamo v ich bratislavskej kancelárii.

Ambasonda: (c) Andrea Bandiková