„Bulharský kultúrny inštitút sprostredkováva pre slovenských návštevníkov alebo záujemcov bulharskú kultúru, autorov kníh, malieb, sôch, všetko čo sa týka umenia a kultúry môžete nájsť tu,“ hovorí kultúrna referentka Eva Stojanova. Kultúrny inštitút spravujú traja ľudia: riaditeľka, kultúrna referentka a účtovníčka. Riaditeľkou je Elena Arnaudova, ktorá má k Slovensku blízky vzťah. Strávila tu svoje študentské roky a dobré vzťahy medzi našimi krajinami podľa nej vychádzajú už z ich histórie. Tá siaha až do obdobia príchodu Cyrila a Metoda: „Ja som bola presvedčená, že náš kultúrny inštitút je najstarší z tých, ktoré boli založené na Slovensku. Ale Taliani teraz hovoria, že ten ich je ešte starší. My sme tu od roku 1971.“

 Priestor aj pre mladých

Na výstavy a akcie organizované v inštitúte chodia väčšinou tie isté skupiny ľudí. Jedným z cieľov usporiadateľov je prilákať na svoj program aj mladšie ročníky: „Na podujatia Bulkis veľmi mladí ľudia nechodia, aj ja som tu bola počas môjho štúdia len dvakrát. To sa musí prekonať. A ako to môžeme prekonať? Tak, že pozveme mladých ľudí, aby tu prezentovali to, čo je pre nich zaujímavé,“ myslí si riaditeľka Elena Arnaudova: „Vždy sa snažíme zapájať sa do medzinárodných akcií. Je to zároveň reklama a aj na to vždy dostaneme finančnú pomoc. November je mesiac fotografie a vtedy zvykneme organizovať výstavy. Naposledy prišlo veľa študentov a žiakov zo škôl zo Slovenska, Maďarska aj Rakúska.“ V súčasnosti je v inštitúte miesto pre mladého dobrovoľníka, ktorému je bulharská kultúra sympatická a rád by sa prakticky dozvedel čo obnáša práca v inštitúte a príprava jednotlivých akcií. Ak by si mal záujem o takúto formu praxe, stačí kontaktovať kultúrnu referentku Evu Stojanovu, ktorá ti dá bližšie informácie o dobrovoľníckej práci.

 bulkis 1Jazyk a literatúra

Bulharčina je jazyk blízky ruštine či srbštine a písmom Bulharov je cyrilika. Pre Slováka môže byť zaujímavým aj preto, že niektoré výrazy sú podobné slovenčine. Inštitút ponúka možnosť prihlásiť sa na jazykový kurz. Prvý semester začína v októbri a trvá do januára, druhý od februára do mája, pričom na jeden vychádza asi 60 lekcií bulharčiny. Kurzy sú otvorené pre začiatočníkov, mierne pokročilých aj pokročilých, pričom v jednej triede sú traja – štyria „žiaci“. Svoj level si môžu v praxi vyskúšať vďaka projektu Jazyková kaviareň každú prvú stredu v mesiaci v KC Dunaj. Všetky kurzy učí tá istá lektorka z Bulharska. Učenie sa nového jazyka je vždy aj nová možnosť dozvedieť sa o reáliách či kultúre danej krajiny.

Pre tých, ktorí by sa radi zoznámili s bulharskou literatúrou, počas Noci literatúry 2013 Laco Kerata prečíta úryvok z knihy bulharskej autorky Naděždy Zacharievy – Popol z vášne. V tomto roku k 1150 výročiu príchodu Cyrila a Metoda sa v máji konajú Cyrilometodské dni. V rámci nich pripravuje Bulharský kultúrny inštitút program, o ktorom sa dozvieš viac na ich webe.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERANielen dovolenky

Aj napriek tomu, že Bulharsko a Slovensko sú relatívne blízko, poznáme ich krajinu hlavne vďaka moru ako dovolenkovú destináciu. Málokto však vie, že stredozemie Bulharska je hornaté a dajú sa tu nájsť lyžiarske strediská porovnateľné so švajčiarskymi či rakúskymi. Príkladom je centrum v národnom parku v pohorí Pirin, ktoré má takmer 3000 m nad morom a je zapísané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Viac informácií o lyžiarskych centrách v Bulharsku nájdeš tu. Nielen Slováci nevedia, čo všetko môže ponúknuť Bulharsko, ale je tomu tak aj opačne. Elena Arnaudova hovorí, že Bulhari vedia o Slovensku veľmi málo a preto je škoda, že aj Slovenský kultúrny inštitút v Bulharsku je v súčasnosti zatvorený.

Sériu Ambasonda pripravuje (c)Andrea Bandiková.