V Topoľčanoch je jedno z najväčších autobusových nástupíšť na Slovensku. Vedie popod neho podchod dlhý odhadom do 150 metrov, ktorý pod zemou spája sídlisko, železničnú a autobusovú stanicu.

Ústi pri vstupe do centra mesta. Nenájdete v ňom obchody ani stánky, ale zato multimediálne centrum kultúry a umenia áno.

Projekt Nástupište 1 – 12 sa do podchodu dostal v podstate náhodou. Jeho autori, Zuzana Godálová a Julo Krištof, síce dlho vedeli, že chcú v Topoľčanoch robiť kultúru, ale chýbal im priestor. Koncept multimediálneho centra bol jasný, ale spočiatku ho nebolo kde realizovať. Vybrali sa preto rovno za primátorom a ten im ponúkol podchod. Presnejšie štyri unimobunky v ňom.

„Povedal nám, že sú naše ak si vieme predstaviť, ako ich využijeme. Symbolický nájom 1 euro. Tak sme sa rozhodli, že do toho ideme. Že ich prebúrame a vytvoríme z nich jeden priestor,“ vysvetľuje Julo, ako sa dostali do podchodu. Názov projektu potom vyplynul automaticky – Nástupište 1 – 12.

Priblížiť sa ľuďom

 

Z konkrétneho priestoru sa postupne vykľul aj konkrétny koncept. „Rozhodli sme sa ľuďom postaviť do cesty. Nie agresívne, ale veľmi nápadne. Aby mali chuť zdvihnúť zrak od topánok, keď prechádzajú podchodom do práce či do školy. Ponúkame im umenie každý deň a oni sa môžu ale nemusia pristaviť a pozrieť sa čo sa deje,“ pokračuje Julo.

Multimediálny priestor pre súčasnú kultúru má ambíciu pozdvihnúť kultúrne povedomie obyvateľov mesta a jeho okolia práve využitím komunikačného a spoločenského potenciálu podchodu. Nechce byť priestorom nečinne čakajúcim na diváka, chce byť živým umením kráčajúcim spolu s ľuďmi.

Nie je preto ničím nezvyčajným napríklad koncert, ktorý sa koná o siedmej ráno. V čase od šiestej do ôsmej počas pracovných dní prejde totiž podchodom veľmi veľa ľudí. Druhá špička je potom medzi druhou a štvrtou poobede. Sú to časy, kedy idú ľudia na zmenu alebo do školy. Podchod ústi priamo pri gymnáziu.

 

Vyučovanie pod zemou

 

7Blízkosť školy sa členovia Nástupišťa 1 – 12, ktorí ju v minulosti sami navštevovali, rozhodli využiť a nadviazali s ňou úspešnú spoluprácu. Jeden až dvakrát do mesiaca majú žiaci niekoľko vyučovacích hodín priamo v podchode. Ide síce o neformálne vzdelávanie, je však priamou súčasťou vyučovania, dokonca sa často prispôsobuje osnovám v predmetoch, akými sú napríklad umenie, etika, občianska náuka a podobne.

Najbližšie budú tri 50-členné skupiny študentov 3. a 4. ročníka súčasťou podujatia N 1-12 proti homofóbii, ktoré sa chystá v spolupráci s divadlom NoMantinels.

 

Kultúra!

 

9Najdôležitejšou súčasťou fungovania Nástupišťa 1- 12 je v prvom rade kultúra a umenie. Či už vo vnútri galérie alebo pred ňou, v podchode sa pravidelne konajú výstavy, koncerty, diskusie, premietania, autorské čítania, workshopy alebo módne prehliadky či podujatia pre deti.

Jednou z veľmi úspešných aktivít bol aj projekt výtvarníčky a režisérky Daniely Krajčovej 324, ktorý sa spolu s Nástupišťom 1- 12 dostal na Bienále architektúry do Benátok. Daniela na stenu podchodu rozanimovala prvú scénu z filmu Obchod na korze. Keby ste sa okolo nej veľmi rýchlo rozbehli, obrázky rozhýbete. Téma nie je náhodná, autobusové nástupište totiž stojí na bývalej židovskej štvrti, z ktorej dnes zostala jediná budova – chátrajúca synagóga.

 

Čo ďalej

 

Nástupište 1 – 12 je experiment, ktorý ale nekončí. Skúša citlivosť ľudí, ich schopnosť vnímať a ich záujem o prostredie, v ktorom žijú, zároveň skúša, čo všetko mu dovolí samotný priestor v podchode.

V najbližších mesiacoch sa chystá menšia prestavba, predné steny unimobuniek pôjdu dole a nahradí ich otváracia sklenená stena. Galéria teda bude otvorená, aj keď bude zavretá, diela v nej budú prístupné ako vo výklade.

„Nástupište 1 – 12 nie je naša práca, je to naše hobby, ktoré nás veľmi baví, napĺňa nás a robí nám obrovskú radosť. Preto chceme pokračovať v tom, čo robíme,“ usmieva sa Julo.

 

Nástupište 1 – 12 je tretím (v abecednom poradí) z finalistov ocenenia MOST v kategórii Najlepší projekt. O víťazovi ocenenia budete môcť rozhodnúť hlasovaním na sme.sk od 13. do 28. mája. Viac info na www.nastupiste.sk a mladez.sk/most.

(c) jhh