Po úspešnom pilotnom prvom ročníku Líderskej animátorskej školy, ktorý sa uskutočnil v školskom roku 2011/2012, sa Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže (ZKSM) rozhodlo poskytnúť účastníkom aj druhý ročník vzdelávania v oblasti rozvoja vodcovských zručností. Počas uplynulého víkendu školu ukončilo takmer 50 mladých lídrov z celého Slovenska. Škola sa uskutočňovala vo Važci.

Druhý ročník Líderskej animátorskej školy pozostával zo štyroch víkendov, ktoré sa zameriavali na témy ako odhalenie svojich darov a talentov pre službu, uvedomenie si vlastnej identity a autority, prežívanie otcovstva a synovstva a základy koučingu. Cieľom bolo pripraviť účastníkov na praktickú službu mladým vo farnostiach a spoločenstvách. „Každá téma bola pre mňa obohatením. Čerpala som z nich do súkromného života a aj do života spoločenstva, v ktorom som pôsobila,“ uviedla Marianna Kužmová, účastníčka vzdelávania.

Organizátori školy viedli účastníkov k praktickej spolupráci na celoslovenskej úrovni, a to prostredníctvom pracovných skupín. „Zamerali sme ich na tvorbu metodických materiálov, rast spoločenstiev, službu modlitieb chvál a spoluprácu s médiami,“ vysvetlila Zuzana Vengliková, členka organizačného tímu. Výsledkom spoločného stretávania a úsilia pracovných skupín boli úspešné projekty Adoptuj si politikaRok viery so ZKSM, ktoré si získali odozvu v širokej verejnosti.

Pre veľký záujem sa Líderská animátorská škola otvorí na jeseň v Trnave.

Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže sa už viac ako dvadsať rokov venuje systematickej a pravidelnej práci s mládežou. Zameriava sa na duchovné formovanie a neformálne vzdelávanie svojich členov prostredníctvom animátorských škôl. Vzdeláva dobrovoľníkov a profesionálnych pracovníkov s mládežou formou kurzov, školení a seminárov. Námety na prácu s mládežou ponúka animátorom prostredníctvom webovej stránky www.animator.sk.

Zdroj: Lea Hagovská, ZKSM