Už po deviatykrát vznikla pri Komunitnej nadácii Modrá Torysa v Lipanoch skupina s názvom MLADÍ FILANTROPI, v ktorej 17 – 18 –  roční študenti zmanažovali svoj vlastný grantový program. Cieľom programu bolo naštartovať mladých ľudí, aby nečakali, že niekto pre nich niečo pripraví, ale aby sami prevzali iniciatívu a realizovali projekty pre seba a svojich rovesníkov, na čo im Mladí filantropi dajú peniaze.

Mladí pre svoju komunitu

Vďaka podpore mladých filantropov sa tak v Rožkovanoch uskutoční čistenie okolia rómskej komunity, vodných tokov a studničiek, v Bajerovciach, Brezovici a Červenici budú mladí organizovať letné tábory pre deti, v Toryse mladí ľudia pozývajú na Wampiriádu, kde chcú zapojiť čo najviac prvodarcov do darovania krvi, v Lipanoch  už tradične zorganizujú speed-badmintonový a streetballový turnaj pre mládež, na miestnom gymnáziu už 6. ročník Dňa ľudovej kultúry, skupina mladých bude čistiť Kamenický hrad, mladí dobrovoľníci budú tiež pomáhať s organizovaním podujatia pre deti v Rožkovanoch s názvom Na kolesách hravo, zdravo, v Tichom Potoku budú viesť hasičskú školu, ktorej vyvrcholením bude hasičský viacboj. Členovia mládežníckeho speváckeho zboru Septemthillis sa na sústredení rozospievajú pred spoločným koncertným turné s brazílskym zborom po Slovensku. Mladí filantropi budú držať palce tanečníkom z TK Tília Lipany, ktorí aj s ich podporou budú súťažiť na Majstrovstvách Európy v Budapešti.

CIMG2986Rozhodovanie koho podporiť a v akej sume bolo  zaujímavé. Chceli sme podporiť všetky dobré nápady v plnej výške, zistili sme však, že nie je možné vyhovieť všetkým, a že peňazí na rozdelenie je vždy menej ako tých žiadaných . “ –Ema Šlosárová, členka tímu Mladých filantropov

Stačí dať šancu

„Mladým ľuďom je potrebné dať šancu  a tí šikovní sa jej chopia so zodpovednosťou a využijú ju aj pre svoj ďalší rozvoj. Pred pár rokmi ako mladá filantropka pôsobila aj Milena Dudášová, ktorá je dnes mládežníckou delegátkou v OSN za Slovensko.“ – Soňa Šuhajová – koordinátorka tímu Mladých filantropov

Mladí filantropi sú študenti vo veku 17 – 18 rokov z regiónu hornej Torysy, ktorí sa pod záštitou nadácie vzdelávali v oblasti tvorby projektov, následne pripravili vlastný grantový program a na svojom ostatnom zasadnutí posudzovali  a schvaľovali predložené projekty. Cieľom programu je aktivizovať mladých ľudí a zároveň ich finančne podporiť pri realizácii vlastných nápadov. Program Mladí filantropi sa už deviaty rok realizuje s podporou Nadácie SPP a vlastných zdrojov KNMT, vďaka ktorej bolo schválených 78 mládežníckych projektov v sume 8400 eur. Najbližšie budú Mladí filantropi prijímať projekty na aktivity pre mladých ľudí opäť v apríli na budúci rok.

Zdroj: Mgr. Soňa Šuhajová, správkyňa KNMT