Minulý piatok sa do bratislavského kina Mladosť zbiehali návštevníci od skorého rána. Na programe bol totiž prvý ročník festivalu, zostaveného z fyzikálnych filmov vytvorených mládežou. Netradičné podujatie sa stalo vyvrcholením projektu, na ktorom pracovali P-MAT, n.o. v spolupráci s Fakultou matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave a ďalšími partnermi.

Všetko začalo vyhlásením súťaže o najlepší film s fyzikálnou tématikou. Žiaci základných a stredných škôl mohli zasielať svoje diela na adresu organizácie s prísľubom, že víťazov neminú hodnotné ceny ani premietnutie ich prác v skutočnom kine. Následne bola zvolaná odborná porota. Čakalo na ňu takmer 100 zaujímavých príspevkov.

Plná kinosála fyziky

pmatPodľa vyjadrení organizátorov dopadol deň D nad očakávania. Príjemným prekvapením bola najmä návštevnosť- niektoré bloky festivalu si pozrela plná kinosála. Kvôli veľkému počtu filmov bolo možné prezentovať len užší výber z nich, čo predstavovalo dohromady 46 diel. Žiaci a študenti sa väčšinou inšpirovali témami, s ktorými sa stretli v rámci učiva v škole ale niektorí neváhali siahnuť ani po vlastných vynálezoch alebo netradičných pokusoch. Mladí to raz celé poňali veľmi poučne, inokedy humorom a nadhľadom. Po technickej stránke sa tiež prejavila pestrosť- videá boli hrané, dokumentárne i animované.

Nemenej potešila panujúca priateľská atmosféra a pobavení diváci, o ktorých svedčila aj nástenka vo vestibule kina s množstvom priaznivých odkazov.

V závere päťhodinového filmového maratónu prišlo to, na čo všetci čakali. Jednotliví členovia poroty vystúpili na pódium s obálkami nesúcimi mená víťazov. Pripravené boli plakety, diplomy a šeky na finančné odmeny v celkovej hodnote 550 €.

Kto sa stal víťazom?

f3V kategórii Krátke filmy obsadil prvé miesto Peter Popa s animovaným filmom Hojdačka. „Veľmi zrozumiteľne a pritom graficky zaujímavo zobrazený jednoduchý stroj, páka- z pozície dieťaťa, ktoré sa chce férovo hojdať. Koho z nás v detstve nenechal jeho starší či ťažší kamarát hore, bez možnosti prevážiť sa na zem?“ povedal o diele doc. Ing. Peter Bokes, PhD., vysokoškolský pedagóg a jeden z porotcov.

Dobrý voják Žvejk je názov hraného filmu, ktorý si získal publikum i porotu a zvíťazil v kategórii Stredné školy. Stoja za ním dve mladé filmárky, Petra Hradňanská a Kristína Kováčiková. Dievčatá využili netradičný námet nemého filmu s priam chaplinovskou atmosférou.

Ako najlepší film vytvorený žiakmi základných škôl bola vyhodnotený film Hustota kvapalín od Lukáša Hronca, Alexandry Šuľajovej a Petra Dudáša z Halíča. Okrem iného sa v ňom dozviete aj to, že ak je kvapalina hustá, neznamená to, že má tiež veľkú hustotu.

Keďže bola porota hodnotiaca fyzikálne filmy naozaj nadšená, rozhodla sa udeliť aj špeciálnu cenu poroty. Dostalo ju dielo Pokusy s hustotou kvapalín. „Toto video je natoľko efektné, že by z neho pokojne mohol vzniknúť nádherný hudobný klip či výukové video pre školy. Má silnú umeleckú a veľmi presnú vedeckú hodnotu. Je vizuálne asi najatraktívnejšie zo všetkých, ďakujem za zážitok,“ opisuje dojmy z filmu Andrej Farba, mladý režisér, strihač a takisto člen poroty.

“Našou snahou teraz bude dostať videá do povedomia čo najširšej komunity ľudí, ktorých by mohli zaujímať. Vedu treba popularizovať v radoch učiteľov, žiakov, ich rodičov i medzi ďalšími jej nadšencami. Samozrejme nám k tomu pomôže aj fakt, že vďaka sociálnym sieťam sa tie naozaj dobré výtvory dostanú priamo medzi ľudí,” oznamuje aktuálnu víziu festivalu Ondrej Bogár, hlavný organizátor. Všetky premietnuté videá si budete môcť pozrieť na http://www.youtube.com/fyzikalnefilmy a http://www.fyzikalnefilmy.sk/videa/.

Členovia P-MATu sú teda plní optimizmu a už teraz avizujú, že pripravia aj druhý ročník tohto podujatia.

Zdroj: P-MAT,n.o.