V rámci seriálu o ambasádach a zahraničných kultúrnych inštitútoch ti prinášame článok o zatiaľ najvzdialenejšej krajine z nášho zoznamu – Spojených štátoch amerických. Veľvyslanectvo USA je najväčším na Slovensku, keďže na ňom pracuje okolo stovky ľudí. Na Hviezdoslavovom námestí ho nájdeš veľmi ľahko –  plot, ktorým je zabezpečený vchod do budovy, sa nedá prehliadnuť.

Podpora, pomoc i zdieľanie kultúr

Na ambasáde pracuje väčšina Slovákov, menšiu časť zamestnancov tvoria Američania. Nájdeme tu politické a ekonomické oddelenie, ktoré je v kontakte s rôznymi ministerstvami, predovšetkým s Ministerstvom zahraničných vecí, s rôznymi parlamentnými výbormi  a spolupracuje napríklad aj s organizáciami zaoberajúcimi sa ľudskými právami.

Víza pre tých, ktorí chcú navštíviť USA, má na starosti zase konzulárne oddelenie, ktoré zároveň poskytuje služby aj pre amerických občanov na Slovensku.

Kultúrne a tlačové oddelenie nepracuje na vzťahoch medzi vládami, má trochu inú úlohu a tou je prinášať americkú kultúru verejnosti.  „Darí sa nám to prostredníctvom výmenných pobytov, kultúrnych akcií a tiež pomáhame organizáciám, ktoré sa na Slovensku venujú typu práce, ktorý podporujeme. témam, ktoré sú pre americkú vládu dôležité. Ide napríklad o programy zamerané na ľudské práva, kultúrnu rozmanitosť, ženy v biznise a podobne. Poskytujeme malé granty, o ktoré sa môžu tieto organizácie uchádzať,“  uvádza Janelle H. Luna, ktorá je vedúcou kultúrneho a tlačového oddelenia veľvyslanectva USA.

Študovať v USA môže každý, treba si len dobre vybrať

Pre mladých ľudí a pre všetkých štúdia chtivých je určený Fulbrightov program, jeden z najuznávanejších výmenných programov na svete. Ponúka možnosti postgraduálneho štúdia alebo štipendiá na výskumné pobyty v USA. Na webe nájdeš odkazy na stránky s prehľadom škôl, ktoré prijímajú zahraničných študentov a tiež linky na weby so zoznamom štipendií, ktorých je naozaj veľa. Viac informácií o možnostiach štúdia v USA môžeš získať aj v informačných centrách InfoUSA v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach.

Rozdiel medzi vysokými školami na Slovensku a v USA je, že bakalárske štúdium v USA trvá 4 roky, magisterské ďalšie dva. Ďalším rozdielom je, že si študenti za štúdium platia. Dajú sa nájsť univerzity, na ktoré je naozaj veľmi ťažké sa dostať, ktoré sú však aj veľmi drahé, ale aj také, ktoré si naopak môže dovoliť každý. Preto je dôležité urobiť si rešerš a veľmi dobre si vybrať, na ktorú školu si dáš prihlášku. Podstatné je, že na školu môže ísť každý, kto chce. Dokonca aj ten, kto nedokončil strednú, či ten, kto má 90 rokov.

usa_ambZa vedomosťami netreba  vždy cestovať

Veľvyslanectvo na Slovensko pozýva odborníkov a umelcov z USA, aby tu prezentovali svoju prácu. V rámci tzv. Speaker programu veľvyslanectvo pravidelne prináša na Slovensko zaujímavých hostí z USA, ktorí môžu navštíviť napríklad aj tvoju školu.

Podľa Janelle je však ešte jednoduchšie zrealizovať digitálnu konferenciu medzi odborníkmi z USA a slovenským publikom. Školy môžu taktiež požiadať o spíkra spomedzi amerických diplomatov, ktorí sú momentálne na Slovensku. Stredné školy takto navštevuje napríklad aj americký konzul, či manželka veľvyslanca Sedgwicka. Podstatné informácie o podobných projektoch pre študentov nájdeš na ich webe.

Ambasáda otvorená stážistom

Ak ťa zaujíma stáž na veľvyslanectve, mal by si byť denným študentom univerzity alebo strednej školy na Slovensku, mať aspoň 18 rokov a nebyť americkým občanom. Na stáž sa teda môže prihlásiť aj študent, ktorý nie je Slovák, no študuje na slovenskej univerzite. Stáž je neplatená a trvá tri mesiace.

Veľvyslanectvo tiež organizuje raz do roka burzu informácií s názvom Go USA!, kde sa môžeš dozvedieť viac o programoch Work and Travel, o možnostiach štúdia v USA a môžeš sa tiež priamo porozprávať s americkým konzulom. Naposledy sa táto burza konala v Košiciach, rok predtým v Bratislave. Aktuálne informácie nájdeš aj na ich facebooku a so svojim otázkami sa môžeš obrátiť aj na na jednotlivé oddelenia veľvyslanectva.

(c) Andrea Bandíková