Cestovanie nás vraj robí múdrejšími, príťažlivejšími a produktívnejšími. Objavovanie nových miest v nás prebúdza nadšenie malého dieťaťa, ktoré objavuje svet. Spoznávame nové kultúry a zároveň získavame potrebný odstup od svojej každodennej rutiny. Neznáme destinácie a nové situácie stimulujú našu kreativitu. Prinášame vám pár tipov na trochu iné cestovanie – spontánne, komunitné a nízkorozpočtové.

Kde bývať

Ak nepoznáš alebo si ešte neskúsil/a, základom je couchsurfing. Surfovanie po gaučoch je skvelý spôsob ako precestovať celý svet za pár eur a spoznať krajinu skutočne zblízka. Princíp bezplatnej služby, ktorú ponúka www.couchsurfing.org je skutočne jednoduchý – ľudia po celom svete majú voľné gauče, matrace aj izby. Prostredníctvom online profilov ich ponúkajú ľuďom, ktorí práve hľadajú, kde by na svojich cestách zložili hlavy. Na výber je množstvo ubytovaní pre rôzny počet aj náročnosť cestovateľov, stačí napísať správu. Celý systém je dobrovoľný, založený na vzájomnej pohostinnosti a otvorenosti. Najlepšie je, že pri prespávaní u domácich zažiješ cudzinu naozaj autenticky – gaučoví hostitelia ti radi ukážu svoje mesto, povedia o tipoch, ktoré vedia len domáci a pomôžu ti zorientovať sa. Každý hostiteľ je síce iný, ale pri tomto spôsobe cestovania nezískaš len strechu nad hlavou zadarmo, ale aj nových priateľov.

Ďalšia ubytovacia alternatíva je HelpX fungujúci na vzájomnej výmene – svoje miesto na spanie a zväčša aj stravu si jednoducho odpracuješ. Farmy, hospodárstva, hostely či ekologické komunity po celom svete za dobrovoľnícku prácu ponúkajú prístrešok komukoľvek zodpovednému a ochotnému pracovať. Ak sa ti pozdáva predstava fyzickej práce v malebnej prírode, ideálna príležitosť pre teba, stačí si vybrať zo zoznamu miest, ktoré potrebujú výpomoc.

Ako cestovať

64958_561145567247009_79787402_nNajlacnejším a najdobrodružnejším spôsobom cestovania je zrejme stopovanie. Mávať palcom na krajniciach ciest však nie je pre každého – trochu systému do tohto typu prepravy prináša tzv. car pooling. Ten celkom jednoducho spája ľudí, ktorí idú z bodu A do bodu B. V tejto matematickej úlohe má však len jeden z nich auto – preto sa prostredníctvom internetu skontaktujú a spolujazdec prispeje na benzín. Cesta tak vyjde lacno, rýchlo a pohodlne pre oboch. Tento systém dobre funguje aj u nás, možno ste zachytili niektorú z mnohých skupín na sociálnych sieťach, projekt GreenRiders či Nasadni.sk. Google ti podobné služby nájde v každej krajine, odporúčame napríklad blablacar.com. Na webstránkach stačí zadať svoju trasu a vybrať vodiča, ktorého čas odvozu ti najviac vyhovuje. Ak nenachádzaš presne vyhovujúci odvoz, neboj sa osloviť ľudí s prosbou o časový posun, vždy sa dá dohodnúť. Cena cesty býva odvodená od spotreby benzínu a opäť je v mnohých krajinách podstatne nižšia ako cesta vlakom či iným spojom. Podobne ako pri couchsurfingu je príjemným bonusom spoznávanie ľudí a získavanie predstavy o krajine z prvej ruky.

A hoci zdieľaná cesta je zážitok sama o sebe, skutočná zábava ťa čaká až v mieste určenia. Zorientovať sa ti pomôžu opäť nadšení ľudia, ktorí sa radi delia – tentoraz o svoje súkromné tipy na to, čo netreba pri návšteve ich mesta vynechať. Z množstva online máp a sprievodcov klikni napríklad na Use-It alebo Unlike. Sú pripravované mladými ľuďmi s dobrým vkusom, ktorí poznajú svoje mesto skrz- naskrz. Na know how miestnych je založený aj  Spotted by Locals, kde tiež nájdeš zaujímavé miesta, podujatia a podniky, ktoré dané mesto ponúka. Weby ako Hello Warsaw zase vyberajú to najlepšie, čo sa v meste počas mesiaca deje. A ak ťa čakajú prázdniny doma, skús objaviť skryté krásy Bratislavy pomocou M_P_BA.

Cestovateľské  komunitné projekty robia všetko pre to, aby boli uživateľsky príjemné a bezpečné. Podrobné podmienky používania ich služby majú vždy zverejené, pri couchsurfingu si môžeš aj napríklad prečítať aké mali skúsenosti s tvojim hostiteľom iní cestovatelia, niektoré weby majú systém overovacích smsiek. Ich základom je vždy ochota podeliť sa – pridať sa môžeš aj ty, či už ako cestovateľ alebo poskytovateľ postele/jazdy. Šťastnú cestu!

(c) MK