Podujatie, ktoré sa uskutočnilo v sobotu 7. 9. 2013 v priestore skateparku na Markovej ulici, pripravilo občianske združenie KASPIAN, ktoré sa venuje deťom a mladým ľuďom v Petržalke. Dôležitou súčasťou akcie bola súťaž jazdcov na kolobežkách, ktorá vychádzala z iniciatívy samotných mladých ľudí.

Prvý ročník súťaže Scoot Jam bol určený pre deti a mládež vo veku od 6 do 18 rokov, hlavne jazdcov na kolobežkách v skateparkoch z bratislavského kraja. 16 súťažiacich ukázalo svoj talent v priestore petržalského skateparku. V pozícii divákov akciu navštívilo približne 150 ľudí a množstvo okoloidúcich.

A ako sa akcia páčila divákom?  „Najviac sa mi páčil program, ktorý bol dobre pripravený, zaujímavá výstava fotografií, súťaže a aktivity. Chalani z kolobežkovej súťaže boli fakt šikovní. Hudba dobre dotvárala atmosféru,“ uviedol sedemnásťročný Patrik.

Súťaž Scoot Jam vychádzala z iniciatíIMG_1288vy miestnych jazdcov. Od júla ju aktívne pripravovali mladí: Roman Homér, Filip Kubis, Martin Viskup, Patrik Vanderka a Filip Sivik. Ich iniciatívu zastrešovalo občianske združenie KASPIAN, ktoré už 16 rokov aktívne reaguje na potreby mladých ľudí. „Najviac sa mi páčila atmosféra, ani by som neveril, že to bol prvý ročník. Boli sme dobrý tím, ktorý to pripravoval,“ povedal trinásťročný Martin, jeden z mladých organizátorov.

Deň začal registráciou, počas ktorej prebiehali aj rozjazdy (tréning) pre súťažiacich. Jazdci bojovali o postup do finále v tzv. kvalifikácii, kde boli rozdelení do kategórií juniorov (do 13 rokov) a seniorov.

Do finále nakoniec postúpilo 10 jazdcov, v oboch kategóriách. Skúsená porota hodnotila štýl jazdy, čistotu jazdy a náročnosť trikov.

Víťazi v kategórii: juniori

  1. Erik Lukan
  2. Filip Sivik
  3. Adam Barčíkň
  4. Roman Sabo

Víťazi v kategórii: seniori

  1. Filip Kubis
  2. Dávid Dugovič
  3. Juraj Chlpek
  4. Roman Homer

Výhercovia sa tešili z vecných cien, o ktoré sa postarali: Kinstellar, Nahodsa.sk, Kolobežky IVO, Swan. Akciu podporili aj IMPA, Bratislavský samosprávny kraj, Bratislava, Projekt je podporený programom Aktívne občianstvo a inklúzia, ktorý realizujú Ekopolis Socia a Nadácia pre deti Slovenska.

Zdroj:  Kaspian