Občianske združenie C.A.R.D.O., ktoré je národným dobrovoľníckym centrom, organizuje spolu s partnermi už 5. ročník Dní dobrovoľníctva 2013. V dňoch 20. a 21.septembra sa po celom Slovensku budú môcť jednotlivci z radov verejnosti, firiem či štátnych inštitúcií zapojiť do rôznych dobrovoľníckych aktivít a pomôcť tak svojimi vlastnými silami tam, kde je to potrebné. Dni dobrovoľníctva budú oficialne odštartované v piatok 20.septembra o 10tej v lokalite Zátišie, mestská časť Nove Mesto, kde sa v spolupráci so Zelenou hliadkou chystajú aktívni dobrovoľníci vyčistiť čiernu skládku odpadu pri garážach.

Spájanie dobrovoľníkov a potrebných

Občianske združenie C.A.R.D.O je národné dobrovoľnícke centrum, ktoré pomáha spájať záujemcov o dobrovoľnícku prácu a organizácie, ktoré takúto pomoc potrebujú. V prípade záujmu si budúci dobrovoľníci môžu pozrieť zoznam dobrovoľníckych ponúk na stránke www.dobrovolnictvo.sk a sami si nájsť typ aktivity, ktorej by sa chceli vo svojom meste venovať na základe prehľadu ponúk, ktoré sú na stránke zverejnené. Návod, ako sa stať dobrovoľníkom počas Dní Dobrovoľníctva nájdete tu.

Hlavným cieľom podujatia je zaviesť systematický spôsob propagácie dobrovoľníctva a dobrovoľníckych aktivít na Slovensku a umožniť tak ľuďom získať pozitívnu skúsenosť s dobrovoľníctvom. „Národné dobrovoľnícke centrum C.A.R.D.O. organizuje Dni dobrovoľníctva už piatykrát. Snažíme sa aj takouto cestou osloviť a získať čo najviac aktívnych ľudí a zapojiť ich do činnosti rôznych organizácií, či aktivizovať a učiť tieto inštitúcie, ako si robiť propagáciu a nábor dobrovoľníkov pre svoje potreby. O úspešnosti našej snahy svedčí fakt, že sa každým rokom zapája čoraz viac dobrovoľníkov, čomu sa nesmierne tešíme, “ informovala Martina Goffová, PR manažérka C.A.R.D.O.

Manuálna aj expertná práca

Jednou zo spoločností, ktorá sa tento rok rozhodla pripojiť ku Dňom Dobrovoľníctva a zapojila svojich zamestnancov je firma IBM. „ V našej spoločnosti sa dobrovoľníci venujú manuálnej ako aj expertnej dobrovoľníckej aktivite. Keď nás oslovilo OZ C.A.R.D.O s participáciou na tomto podujatí, rozhodli sme sa ponúknuť svoje expertné zručnosti a pomôcť s redizajnom web stránky www.dobrovolnictvo.sk. Vďaka úsiliu našich zamestnancov prejde stránka komplexnými zmenami s množstvo nových pridaných funkcií, ktoré zlepšia celkovú kvalitu poskytovania informácií pre všetkých užívateľov, “ uviedol Branislav Kohl, riaditeľ pre marketing a komunikáciu spoločnosti IBM.

Otvorenie v Bratislave

5. ročník Dní dobrovoľníctva, ktorý odštartuje v lokalite mestskej časti Nové Mesto – Zátišie slávnostne otvoria 20.9.2013 o 10.00 hod zástupcovia magistrátu a mestskej časti Nové Mesto, ako aj pani europoslankyňa Nevedalová, zástupca Zelenej hliadky a OZ C.A.R.D.O. Následne sa začne čistenie čiernej skládky odpadu, ktorá sa nachádza práve v tejto lokalite dobrovoľníkmi a členmi Zelenej hliadky.

Od roku 2009 do 2012 sa do Dní Dobrovoľníctva spolu zapojilo vyše 15tis.dobrovoľníkov, ktorí odpracovali 68 809 hodín.

Podujatie podporili aj spoločnosti Willmark, Nubium, QEX, Citadela, Slovenská Sporiteľňa, Medissimo, Ericsson, DM, SAP, IBM, Martinus, Eurovea, rádio Európa 2 a magistrát hl. Mesta Bratislava.

Všetky informácie o Dňoch dobrovoľníctva sú dostupné na webových stránkach www.dobrovolnictvo.sk a www.cardo-eu.net.

Zdroj: C.A.R.D.O.