One Young World je výnimočná konferencia. Už 4. rok sústreďuje šikovných mladých ľudí z celého sveta a poskytuje im neopakovateľný zážitok. Keď píšem šikovní, mám na mysli skutočnosť, že účastníci a účastníčky OYW skutočne menia svet okolo seba – prinášajú doň inovatívne spôsoby vzdelávania, boja proti hladu a chudobe či ochrany životného prostredia. A keď tento summit označujem ako neopakovateľný zážitok, myslím tým účasť zástupcov zo 190 krajín sveta a hostí ako Bill Clinton, Richard Branson, Kofi Annan či Jamie Oliver. Ak si nejaká konferencia zaslúži superlatívy, je to táto.

Čo je One Young World? 

Hlavným cieľom OYW je inšpirovať mladých lídrov a líderky k ešte aktívnejšiemu riešeniu globálnych problémov. Vytvára priestor na vzájomné spolupráce a inšpiráciu, nielen prominentnými hosťami, ale predovšetkým svojimi kolegami-rovesníkmi.  Ja a Milan Zmeko sme na konferencii vďaka spoločnosti Telefonica, ktorá na summit pravidelne posiela mladých akčných ľudí, ktorí realizujú projekty v rámci ich grantovej schémy Think Big.

Tento ročník sa koná v Južnej Afrike, v jej najvýznamnejšom obchodnom uzle, Johnnesburgu. Vo chvíli, keď píšem tieto riadky, máme za sebou asi polovicu konferencie a ťažko sa mi trieda myšlienky, v hlave mi bzučí milión podentov, ľudí, nápadov. Pocit, že táto generácia zmení svet, je tu naozaj silný – stretla som ľudí, ktorí vlastnou tvorivosťou obohacujú  a chránia životy iných, od chalana, ktorý pomohol presadiť volebné právo žien v Kuvajte, po Nigerijčana z negramotnej rodiny, ktorý nielen získal vysokoškolské vzdelanie, ale dnes poskytuje štipká ďalším deckám ako bol on. Každý tu má za sebou neuveriteľný príbeh, ktorý je inšpiráciou pre ostatných.

Keď vás počúvajú lídri

Inšpirácia a nadšenie tu však srší aj zo starších generácii – len doteraz sa s nami rozprávali ľudia ako Kofi Annan z OSN, hudobník a aktivista Bob Geldof či aktivista, ktorý bol väznený spolu s Nelsonom Mandelou, Ahmed Kathrada. Tieto veľké mená boj z ľudské práva sami organizátori však neoznačujú tradičným “keynote speakers” ale “keynote listeners”. Títo vzácni hostia totiž predovšetkým počúvajú – všetko to, čo im naša generácia chce povedať a až v panelových diskusiách ponúkajú svoje rady a povzbudenie.  Ako vyzerali jednotlivé diskusie na témy ako vzdelanie, ľudské práva či globálne podnikanie a inšpiratívne príbehy mladých delegátov aj načúvajúcich speakro,v si budete môcť prečítať čoskoro v druhom dieli mojej reportáže. Zatiaľ môžete dianie sledovať tu.