Už niekoľko dní môžu návštevníci darcovského portálu na jeho špeciálnej podstránke DetskyCin.LudiaLudom.sk rozhodovať o špeciálnej cene v on-line hlasovaní Detského činu roka 2013. Detské skutky sú veľmi silné a inšpiratívne. Hľadali  sme preto cestu ako ich predstaviť rodičom a širokej verejnosti. Vďaka tomu, že sa darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk stal partnerom projektu, môžeme ich prezentovať online. Detský čin roka sa tak po prvý raz otvára smerom k dospelým, ktorí môžu prispieť na projekt, podporiť dobro, a hlavne sa inšpirovať dobrými skutkami detí,“ hovorí organizátorka projektu Alexandra Broadhurst – Petrovická.

Návštevníci môžu spolurozhodovať priamo na stránke stlačením hlasovacieho tlačidla alebo funkcionalitou Like najväčšej sociálnej siete Facebook, vďaka čomu sa správa o detských dobrých skutkoch šíri ďalej. V predbežnom poradí vedie príbeh školáčky Vlasty, ktorá sa stará o ťažko chorú mamu i celú domácnosť. Za prvý týždeň od spustenia hlasovania získala viac ako tisíc hlasov.

„Tie stovky hlasov nás veľmi príjemne prekvapili a veľmi sa tešíme, že dobro sa šíri krajinou. Že správa o tom, aké skvelé skutky vedia robiť aj tí najmenší, má úspech,“ popisuje Magda Fábryová, projektová manažérka Detského činu roka.

Projekt ReŠtart Slovensko už po druhý raz organizuje Centrum pre filantropiu, tohto roku ale premiérovo na portáli ĽudiaĽuďom.sk. Projekt je určený pre aktívnych občanov, študentov, mimovládne organizácie, neformálne skupiny, či startupistov, ktorí by radi rozbehli verejnoprospešný projekt v oblasti transparentnosti a efektívnosti spravovania vecí verejných, boja proti korupcii, podpory právneho štátu, otvorenosti spoločnosti v rôznych oblastiach, či v oblasti rovnosti a tolerancie.

„ReŠtart Slovensko vytvára priestor pre tých, ktorí sú presvedčení, že naša spoločnosť potrebuje re-štartovať a neostávajú len pri teoretizovaní a neboja sa vyskúšať niečo nové a experimentovať.  Aj keď digitalizácia našich životov obsahuje v sebe isté úskalia, je zjavné, že mnoho problémov, s ktorými sa potýkame vo verejnom off-line priestore sa aspoň čiastočne, ak nie úplne, dá zmierňovať, alebo odstraňovať on-line riešeniami – mobilnými alebo webovými aplikáciami. ReŠtart ponúka podporné prostredie pre tú časť aktívnej občianskej verejnosti, ktorá má nápady a námety ako využiť mobilné technológie pre tento účel a spája ich s tými, ktorí vedia, ako takéto riešenia technologicky zrealizovať,“ vysvetľuje riaditeľ Centra pre filantropiu (CpF) Boris Strečanský.

Na stránke ReStart.LudiaLudom.sk si môžu autori svoj projekt zaregistrovať. Na základe hlasov verejnosti koncom mesiaca 20 najobľúbenejších dostane na stôl odborná porota. Tá z nich vyberie finálovú desiatku, z ktorej, opäť podľa hlasov verejnosti, vzíde trojica víťazov. Tí dostanú po 5-tisíc eur od generálneho partnera súťaže, správcu národnej domény .SK, spoločnosti SK-NIC, a. s.

„ĽudiaĽuďom.sk nie je len o darcovstve. Zmysel nášho projektu je omnoho širší. Chceme pomáhať robiť dobro, šíriť informácie o tých, ktorí sa dokážu nezištne obetovať a byť nápomocní ľuďom, ktorí to s našou krajinou myslia dobre. Aj preto sme radi, že ĽudiaĽuďom.sk je platformou pre skvelé aktivity ako je Detský čin roka či Reštart Slovensko,“ dodáva šéf projektu ĽudiaĽuďom.sk Roland Kyška.

Zdroj: 4people, n.o., foto: ReStart Slovensko