Vymoženosti internetu sú užitočné nielen pri práci na medzinárodných projektoch, kedy treba komunikovať naprieč krajinami. Online nástroje môžu naozaj zjednodušiť prácu každému z nás. Niekto k nim má bližšie a baví ho objavovať nové a nové aplikácie, niekto má z nových technológii strach. Online nástroje sú však tiež len nástroje – základom je vedieť, na čo chcem nástroj použiť.

Nástroje sú len nástroje

Dôležité je používať nástroj na to, na čo je určený – teda na facebookových skupinách budovať komunitu, ale nezdielať rozsiahle či dôležité dokumenty, mail používať na krátke informovanie, nie na zdieľanie ani na pripomienky. Na oboje existuje množstvo iných, efektívnejších nástrojov. Prvý krok pri efektívnom používaní online nástrojov teda je ujasnenie si toho, čo idem robiť a čo k tomu budem potrebovať. Čas strávený hľadaním a skúšaním toho najvhodnejšieho je rozhodne užitočnejší, než strácanie energie pri neefektívnom nástroji.

Ani online zázraky však nie sú všemocné a nespravia z nás iného (zodpovedného, dochvíľneho, kreatívneho,…) človeka. Takisto nie sú odpoveďou na všetko, ale len dopĺňajú, či v prípade potreby suplujú bežný pracovný proces. Ak namiesto pomoci zaťažujú, je čas sa ich zbaviť a nájsť vhodnejší nástroj.

IMG_7885Treba sa naučiť

Naučiť sa s nimi pracovať je však obzvlášť kľúčové – ak máme byť aspoň nasledujúcich 30 rokov zaujímaví pre pracovný trh, musíme vedieť viac než napísať mail a fejsbukovať. Motivovať spolupracovníkov, ktorí nezdieľajú vaše nadšenie pre online nástroje sa dá jednoduchým vysvetlením, prečo je daný nástroj užitočný – ak si ho človek vyskúša a zistí, že naozaj prácu uľahčuje, rád si zvykne. Ďalšou možnosťou je nedávať na výber – potrebné informácie človek jednoducho nájde a bude môcť použiť len prostredníctvom daného nástroja, nie cez žiadny mail ani Facebook.

Čo sa teda naozaj zíde?

Google – ponúka kalendár, zdieľanie dokumentov na Google Drive ale aj alternatívu Skype hovorov- Google Hangout

Asana, Trello, Wunderlist – organizácia práce Basecamp – spoplatnený

Zoho – od kalendárov, zdieľanie dokumentov cez manažment projektov až po účtovníctvo či databázy kontaktov

Toggl – meranie času stráveného prácou (ideálne pre freelancerov)

tipy na rôzne nástroje manažujúce databázy darcov

Dropbox, WeTransfer – zdieľanie veľkých súborov

Mural.ly – vizuálny nástroj na brainstroming, plánovanie

Slideshare – zdieľanie prezentácii

CitrusDB, OsTicket – starostlivosť o klienta, prideľovanie úloh Tender – spoplatnené

IFTTT – automatizácia a prepájanie aplikácii

Change Detection – upozorní na zmena na stránke (nová správa a pod.)

Buffer – na zbieranie a plánovanie obsahu na sociálne siete

Boomerang – plánovanie e-mailov, pripomínanie (pre Gmail)

Doodle – plánovanie stretnutí

Mailchimp, Mad Mimi – tvorba newslettru

iDoklad – účtovníctvo v cloude, po slovensky!

Ďakujeme za zdieľanie skúsenosti Lucie Gallíkovej a n.o. Mladý pes aj všetkým Burzovníkom.

(c)mk