Nemusíme byť z Banskobystrického kraja, dokonca ani nemusíme mať pasy so slovenským znakom. Spája nás však to, že sme prežili malé osobné povstanie, keď sme sa dozvedeli o týchto udalostiach. Rozhodli sme sa symbolicky povstať zo stoličiek a byť spoločensky neprispôsobiví voči neznášanlivosti. Chceme vysloviť svoje ‚NIE‘ – v každom štáte a za každých okolností.

Takto znie medzinárodná výzva študentov a občianskych aktivistov, ktorí sa rozhodli pod záštitou českej platformy Blokujeme vyjadriť svoj nesúhlas so zvolením predsedu Ľudovej strany Naše Slovensko, Mariána Kotlebu, za župana Banskobystrického kraja. Spoločne sa rozhodli podporiť protesty na Slovensku a zorganizovať koordinovanú sériu aktov symbolického „povstania“ – zapaľovania sviečok v predvečer inaugurácie Kotleby do najvyššej krajskej funkcie.

Zvolenie Kotlebu ma prinútilo doslova povstať zo stoličky a povedať svoje ‚NIE‘,“ komentuje voľbu symboliky povstania jedna z iniciátoriek akcie, Miriam Kanioková z platformy Blokujeme. „Banská Bystrica je historickým centrom odboja proti fašizmu počas druhej svetovej vojny, známeho ako Slovenské národné povstanie. Kotlebovo víťazstvo práve v tomto kraji je pre mňa šokujúce,“ dodáva Kanioková.

povstaniePovstaNIE sa uskutoční vo štvrtok 19. decembra o 18:00 (v Bratislave 20.12.), info o povstaniach v jednotlivých mestách je na Facebooku. Pri voľbe miesta bola pre organizátorov dôležitá symbolika Slovenského národného povstania. „V skoro každom väčšom meste v SR a ČR existuje námestie alebo aspoň ulica SNP. Práve tu by sa v uvedený deň mali zapáliť tisíce svetiel proti rasovej a etnickej neznášanlivosti,“ vysvetľuje Imrich Horvát z ostravskej bunky platformy Blokujeme.

Ako stojí v texte výzvy, organizátorom prekáža najmä neonacistická rétorika a výzvy k rasovej a etnickej neznášanlivosti z úst čerstvo zvoleného banskobystrického župana. Kritizujú, že na Slovensku vyhral človek, ktorý svoju predvolebnú kampaň namieril proti tzv. „neprispôsobivým“ občanom.

Akciu podporilo už niekoľko osobností a organizácií. „Fakt, že župné voľby vyhral nacionálny socialista je pre mňa niečo neuveriteľné. Nie preto, že existujú takí ľudia, ale preto, že vyhral v demokratických voľbách,“ tvrdí Fedor Gál. Predseda strany Piráti Ivan Bratoš poukazuje na dôležitosť občianskeho aktivizmu „…naše plné právo je vymedziť sa proti nebezpečiu bujnejúcemu v Európe a upozorniť na to, že ak nebudeme spoločne riešiť naše problémy a budeme ignorovať účať vo voľbách, môžeme mať o chvíľu viacej zvolených Kotlebov nie len na Slovensku, ale aj v Českej republike. Hitler bol tiež kedysi zvolený v slobodných voľbách.“ Ďalej sa za výzvu postavil tiež predseda českej Strany zelených Ondřej Liška a organizácie ako Nesehnutí, Vzájemné soužití, Sokol Brno a kultúrny štrnásťdenník A2.

Cieľ akcie je tiež symbolický. Organizátori veria, že sa ľuďom spoločne podarí zapáliť aspoň toľko sviečok, koľko dostal Kotleba hlasov v regionálnych voľbách, teda 71 397.

zdroj: Blokujeme, foto: Poďme voliť