Aký sme mali rok my v RmS sme vám už povedali. A keďže sme počas neho stretli veľa zaujímavých mladých ľudí, ktorí robia prospešné veci a sledujú, čo sa okolo nich deje, rozhodli sme sa ešte raz obzrieť za rokom 2013 spolu s nimi. Čo sa im v minulom roku najviac páčilo, podarilo, čím boli nadšení, inšpirovaní a obohatení? A čo ich čaká v novom roku a na čo sa môžeme tešiť spolu s nimi?

Dana Retová, TEDxBratislava, P-Mat

Veľmi ma potešilo, že sa nám 5. júla podarilo usporiadať TEDxBratislava v SND pre vyše 600 účastníkov a reakcie boli veľmi pozitívne. Dosť som sa tohto prechodu do väčšieho priestoru obávala, či to zvládneme, či to nestratí na atmosfére, či bude záujem v tomto letnom termíne, kedy už predsa ľudia radšej v peknom počasí vybehnú von alebo sú odcestovaní na dovolenke.

Do nového roka som si dala záväzok, že sa začnem viac venovať projektu Khan Academy. Podarilo sa mi nahovoriť dve mladé kočky, aby mi s tým pomáhali a plánujeme konečne rozbehať web a zlepšiť podporu a nábor prekladateľov. Verím, že sa nám to spoločnými silami tento rok podarí slušne rozbehnúť.

 

zh na zatisiMatúš Čupka, Zelená hliadka

Podarilo sa mi prežiť už druhú plnohodnotnú sezónu, v rámci ktorej sme nazbierali 249 ton odpadu z čiernych skládok a ulíc Bratislavy. Okrem toho som sa mohol zapojiť do rekultivácie areálu Filiálky, ktorý Hliadka postavila na nohy. Najviac ma však potešil záujem ľudí o to v čo verím a realizujem prostredníctvom Zelenej hliadky. Stretávam množstvo nových ľudí a cítiť, že skepsa ustupuje a ľudia sa začínajú prebúdzať z nášho slovenského dusivého ticha. Super je tiež, že máme naše nové OZ Why Not?, ktoré dodalo našej činnosti doteraz chýbajúcu formálnosť.

V roku 2014 sa chystám hlavne na zmenu pracovnej náplne od vŕtania sa v odpadkoch po celej Bratislave vo vŕtaní sa v príčinách prečo skládky vôbec vznikajú, prečo je naše mesto v takomto svrabe a ako pohnúť veci vpred. Čaká nás už tretia sezóna, chystám nové aktivity proti nelegálnemu parkovaniu či plagátom na uliciach. ŽSR nám povolilo realizáciu množstva aktivít na Filiálke, kde si opäť vyskúšame niečo nové.

Hlavne sa však teším na pravidelné akcie s našimi dobrovoľníkmi. Sú to tichí hrdinovia tohto mesta a zaslúžia si uznanie za bláznovstvá, ktoré so mnou podstupujú, respektíve, ako to už slušne nazývame, za spoločné sociálne inovácie 😉

Hana Skljarszka, mládežnícka delegátka OSN

Najviac ma potešil projekt corobim.sk. Videla som podobné projekty v zahraničí a milo ma prekvapilo keď prišiel aj k nám. Už som im poslala niekoľko návrhov mladých ľudí, ktorý si našli svoje využitie v spoločnosti. V 2014 sa okrem mojich diskusii teším na novú konferenciu JUMP, na ktorú si ale ešte pár mesiacov musím počkať.

networkFero Pauliny, Aliancia Fair Play

Minulý rok ma ako bratislavského chlapca asi najviac dostal Deň pre všetkých, ktorý v Námestove robí KaF PROJEKT okolo Maja Kasana. Nadšenie, ktoré išlo z organizátorov, by položilo aj najväčšieho frfloša. Za všetky skvelé iniciatívy spomeniem aspoň detské ihrisko v „kontajneri“, otvorenie Starej tržnice a legendárnu konferenciu Jump (na ktorej som síce nebol, ale údajne bola parádna). Ešte sa teším z relácie Od veci_FM. Chalani ukázali, že trápny humor sa dá robiť aj inteligentne, za čo im patrí veľká vďaka. Skladám klobúk.

Uf, čo sa podarilo mne? V marci som si trhal vlasy pri neformálnej konferencii Network, ktorú sme vtedy v Aliancii Fair-play chystali. Chceli sme, aby sa stretli ľudia z rôznych občianskych iniciatív, ktoré sa snažia zmeniť a spestriť našu krajinu. Myslím, že sa to celkom podarilo. Navyše takmer na výbornú že vraj dopadol aj program, tak sa teším.

Vrcholom roka bol pre mňa už tradične 17. november a s ním 6. ročník ocenenia Biela Vrana. Okolo Vrany sa trochu motám už od jej vzniku, ale „na starosti“ ju mám až ostatné tri roky. Za ten čas som sa veľa naučil, všeličo sme vymysleli, vyladili a okolo ocenenia vznikla silná komunita ľudí. Aj tak som mal už tradične obavy, ako to dopadne, ale odozvy boli skvelé. A čo je najlepšie, máme 4 nové Biele Vrany.

Tento rok som zvedavý na Fail Faire – trhovisko neúspechu, ktorý pilotne chystá Nadácia Pontis. Motivačných konferencií, worskhopov a eventov mám už vyše hlavy a vypočuť si čosi o neúspechu, môže byť skvelý spôsob, ako sa niečo naučiť. Okrem toho sa, samozrejme, teším na Deň pre všetkých, Jump a Bielu Vranu.

dobrz trhZuzana Hrdličková, OZ Punkt

Najviac ma potešil náš vianočný Dobrý trh, prvýkrát to bol Dobrý trh v uzavretom i otvorenom priestore zároveň a samotná Stará tržnica je zaujímavý priestor, prišlo veľa ľudí, ktorí si užívali predvianočnú atmosféru. A napriek tomu, že stáli v radoch k predajcom a “predierali” sa cez seba v uličkách – všetci boli usmievaví, milí a trpezliví…

V novom roku sa teším na Pechakucha night, ktorá bude v novom priestore, o ktorom zatiaľ viac neprezradím, ale veľmi sa naň teším.

Miroslav Hajnoš, ŠRVŠ, Európsky dialóg perspektívneho postoja

Rok 2013 bol rokom, na ktorý nikdy nezabudnem. Tri štvrtiny roku som prežil na Kanárskych ostrovoch, kde som pôsobil v neziskovej organizácii Ideas de colores. Medzitým sa mi podarilo rozbehnúť veľa nových nápadov. Jeden z dôležitých projektov bola práve organizácia Európsky dialóg, ktorá je spravodajské médium európskych záležitostí pre mládež na Slovensku, a ktorej sa podarilo získať prestížnu Európsku cenu Karola Veľkého pre mládež na národnej úrovni.

A čo ma najviac potešilo? Bolo to asi každé jedno stretnutie s ľuďmi, lebo naozaj si myslím, že každý nový človek vám môže otvoriť oči a myseľ, a viete ako sa hovorí, svet je taký veľký, aký chceme aby bol. A práve spoznávaním nových ľudí si ho vieme každým rokom rozširovať.

Rok 2014 bude pre mňa ako človeka určite veľkou skúškou. Raz mi známy povedal, že nie je dôležité byť úspešný, ale mať správne hodnoty. Takže tento rok bude skúškou mojich správnych hodnôt a od toho sa bude odvíjať aj úspech. Pred pár dňami som dostal otázku, ako by som opísal Európu jednou vetou, a tá veta znie: Európa dokázala akceptovať svoju inakosť, teraz to musia zvládnuť aj jej obyvatelia. A to je môj cieľ v roku 2014, podporovať myšlienku projektu Európskej únie.

elektrickaKatka Ďurovková, aktivistka

Prvá naj vec roku 2013 bola môj veľký sabatical. Naučila som sa, že sa netreba báť povedať „dosť“ – dosť robote, ktorá už ma vyčerpáva aj keď mám na krku hypotéku. Dá sa to.

Určite musím spomenúť kampaň za udržateľnú dopravu medzi Šamorínom a Bratislavou. Veľakrát si poviem, že by som niečo vo svojom okolí chcela zmeniť. Asi 100krát za rok. A potom jeden krát z tých 100 sa do toho naozaj obujem. Teraz som sa ani tak neobula, skôr som si len nakreslila kartón so zopár piktogramami zobrazujúcimi možné riešenia zápchy – 4 ľudia v aute, bicykel, autobus, a chodila s ním na bicykli do roboty zo Šamorína do Bratislavy. Ľudia ma podporovali, nielen blízki, aj cudzí. A tak som išla ďalej. Na mestské zastupiteľstvo. A tak sa nejak stalo, že som zrazu v pracovnej skupine spolu s poslancom mesta a novinárom a robíme v Šamoríne anketu či by ľudia boli za zavedenie autobusu do vedľajšej dediny odkiaľ chodí vlak. A ten nestojí v zápche.

A ešte vianočná električka – vytvorili sme „kapelu“ s ktorou sme pred Vianocami zahrali zopár kolied v električke. Našli sme sa siedmi: jeden mal skúšobňu, jeden talent, ostatní nadšenie. Zahrať pár kolied nie je nič výnimočné, ale ten pocit keď sme dohrali a ľudia sa nám zdravili a ďakovali a želali krásne sviatky bol taký teplý, ľudský a silný, že sa dostal do top trojky za 2013.

Podstatnú časť môjho roka 2014 bude asi tvoriť pokračovanie v kampani za udržateľnú dopravu. Som zvedavá ako sa vyvinie anketa, a teším sa na to čo to prinesie: minimálne výbornú skúsenosť pre mňa, a možno aj zlepšenie dopravnej situácie pre Šamorínčanov.

c)mk