Vedeli ste, že vo svete dnes žije asi 7 miliárd ľudí, pričom podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) viac ako 1 miliarda ľudí vo svete má nadváhu ? Že v poslednej správe o potravinovej bezpečnosti agentúry OSN sa však uvádza, že v rokoch 2011-2013 trpelo chronickým hladom zhruba 842 miliónov ľudí, teda 12 % svetovej populácie ? Že podľa ostatnej UNESCO monitorovacej správy ešte stále viac ako 57 miliónov detí nenavštevuje základné školy ? Že celosvetovo 123 miliónov mladých ľudí vo veku 15-24 rokov nedokáže dostatočne čítať a písať a 61 % z nich sú dievčatá?

Už  len do konca februára môže verejnosť finančne podporiť kampaň ŽI FÉR – za život vo férovejšom svete, ktorú spustila Platforma MVRO v septembri 2013. Kampaň sa v prvom roku zamerala na dve témy: právo na jedlo a právo na vzdelanie. V rámci verejnej zbierky so symbolom žirafy v roku 2014 prispejeme na podporu 6-tich rozvojových projektov v Keni, Južnom Sudáne, Kirgizsku a Gruzínsku a podporili sme jeden projekt globálneho vzdelávania na Slovensku. Nemáme ambície zachraňovať celý svet, ale spolupracujeme na konkrétnych projektoch s lokálnymi komunitami.  Aj vďaka vám podporíme deti a študentov v Južnom Sudáne, Keni a Kirgizsku, aby mohli študovať, v Keni podporíme výsadbu sadeníc mangrovníkov, ktoré prispejú k zastaveniu úbytku prírodných zdrojov a ochrany pobrežnej fauny a flóry,  prostredníctvom mikrograntov podporíme drobné podnikanie vysídlených žien v Gruzínsku, ako aj vzdelávacie aktivity  cvičných firiem v Keni.

Ku dňu 12.2.2014 vyzbierala Platforma MVRO spolu so svojimi členskými organizáciami finančné prostriedky v celkovej sume 1048 eur.  Kampaň ŽI FÉR v rámci spoločnej zbierky so symbolom žirafy podporila už na jeseň minulého roku Týždeň globálneho vzdelávania na Slovensku.

Platforma MVRO v rámci kampane ŽI FÉR pripravila krátke videospoty , kde sa dozviete, aké projekty môžete spoločne s nami podporiť a okrem toho nájdete v každom spote tipy ako žiť fér aj v našom každodennom živote. Troch respondentov, ktorí nám do 21.2.2014 napíšu na info@mvro.sk všetkých 7 spôsobov ako môžeme prispieť k férovejšiemu svetu, oceníme drobnými darčekmi od zúčastnených organizácií.

Do 28.2.20141 môže verejnosť podporiť kampaň ŽI FÉR finančne:

  • Bankovým prevodom na účet verejnej zbierky 20533832/6500 vedenom v Poštovej banke a.s.
  • Prostredníctvom darcovského portálu ĽudiaĽuďom.sk:  https://www.ludialudom.sk/vyzvy/1196.
  • Zakúpením predmetov a tridsať najlepších fotografií z fotosúťaže Ľudské práva v rozvojovej spolupráci z rozvojových krajín, v celkovej hodnote od 3 do 200 eur.  V prípade záujmu napíšte na info@mvro.sk , o ktorý predmet máte záujem.
  • alebo aj nefinančne celoročným šírením myšlienky kampane ŽI FÉR medzi vašimi kolegami v práci, rodinou, priateľmi, voľnočasovými spoločenstvami, či klubmi, v ktorých pôsobíte.

Zdroj: Ži fér