2% z dane sú malým zázrakom, ktorý rozhoduje o ďalšom fungovaní mnohých záslužných iniciatív. Práve o týchto dvoch percentách z dane, ktorú povinne všetci zarábajúci odvádzame, môžeme rozhodovať my sami. Nejdú automaticky do štátneho rozpočtu a každý si môže vybrať, akej organizácii ich venuje. 2% v rozpočtoch neziskových organizácii často tvoria zásadnú sumu pre ďalšie fungovanie. Preto je dôležité neodignorovať túto možnosť ako pomôcť dobrým veciam a ovplyvniť svet okolo seba. Netreba sa báť byrokracie, poukázanie 2% je jednoduché!

 Ako na to:

Ak si zamestnaná/ý, potrebuješ od zamestnávateľa potvrdenie o zaplatení dane, z ktorého si vypočítaš sumu, ktorú môžeš venovať, a dátum zaplatenia dane. Tieto údaje uvedieš vo vyhlásení o poukázaní 2%. Potvrdenie aj vyhlásenie treba doručiť na daňový úrad v mieste tvojho bydliska.

Ak si podávaš daňové priznanie sám/sama, priamo v daňovom priznaní pre fyzické osoby nájdeš potrebné kolónky na poukázanie 2%. Aby ich bolo možné poukázať, tvoje 2% musí tvoriť minimálne 3 eurá.

A dobrá správa pre všetkých, ktorí sa venujú dobrovoľníctvu – dobrovoľníci môžu poukázať až 3%! Potrebné je k vyššie popísanému postupu pridať aj potvrdenie o odpracovaní minimálne 40 hodín pri dobrovoľníckej činnosti.

 Komu 2% venovať?

O možnosti poukázať 2% z dane už množstvo organizácii informuje a všetky potrebné údaje pre poukázanie percent uvádzajú na svojich webstránkach. Ak by si predsa len nevedel/a kam s tvojimi 2%, existuje vyčerpávajúci prehľad organizácii tu alebo tu, ktoré sa o ne uchádzajú. Tieto všetky organizácie pôsobia už min. 2 roky a sú zapísané v Zozname prijímateľov 2% na daný rok. V oboch zoznamoch môžeš vyberať aj podľa kľúčových slov alebo oblasti, ktorej sa organizácia venuje, ako napr. ochrana ľudských práv či podpora vzdelávania.

Všetky potrebné tlačivá a informácie nájdeš na webstránke rozhodni.sk.

c)mk, foto by Alan Cleaver, flickr