Nadácia Milana Šimečku organizuje už 9. ročník festivalu nových menšín s názvom [fjúžn]. Od roku 2006 festival spája ľudí rozmanitých kultúr, jeho cieľom je zvyšovať povedomie o nových menšinách na Slovensku, prezentovať život cudzincov a scitlivovať verejnosť na témy migrácie a multikulturalizmu. Témou tohto ročníka sú Susedstvá.

Od 10. do 16. apríla predstaví [fjúžn] v Bratislave svoj multižánrový program. Vo štvrtok 10. apríla v Literárnom klube odprezentuje kuchárku plnú balkánskych receptov Varešky pre partizánov Zvonka Lakčevića. Večer sa vo Photoporte bude konať prezentácia prác rumunskej vizuálnej umelkyne Amalie Roxany Filip pôsobiacej na Slovensku, ktorej tvorbu charakterizujú ženy, stroje, kódy a muži.

Vo festivalový piatok si môžete vychutnať etnoprehliadku Bratislavy s Jurajom Šedivým z Filozofickej fakulty UK. Povodí vás po multikultúrnych zákutiach hlavného mesta a po prehliadke sa s deťmi oplatí vybrať na ochutnávku novej knižky pre malých indiánov Môj dedko Rýchly šíp! Marty Hlušíkovej v Café Berlinka. Večer vás v elledanse bude čakať ešte viac kultúry, divadelné predstavenie Iriny Andreevy Automatic a koncert kapely WWW.

V programe na ďalšie dni nájdete diskusie, tradičné Kreatívne ráno, koncerty, divadlo, prezentácie a prehliadky filmov. V nedeľu sa môžete zúčastniť na komunitnom stretnutí s Ukrajincami, vyjadriť im tým solidaritu a dozvedieť sa niečo viac o situácii, v ktorej sa naši susedia nachádzajú.

Celý program festivalu spolu so zaujímavými článkami si môžete pozrieť vo festivalovom spravodaji alebo na stránke [fjúžn]. Festivalovú permanentku si za 12 eur zakúpite na predpredaj.zoznam.sk. S ňou môžete navštíviť všetky podujatia a ešte aj ušetríte.