V Bratislave sa medzi 3. a 7. aprílom konal turnaj v debate Bratislava Schools Debating Competition (BSDC). Štvrtý ročník privítal 42 tímov z celého sveta: Izraela, Libanonu, Moldavska, Mongolska, Singapuru, Juhoafrickej republiky, Švédska, Turecka, Slovenska, Burkiny Faso, Maďarska a ďalších. Päťčlenné tímy tvorili dokopy dvestopäťdesiat účastníkov vďaka čomu sa turnaj zaradil medzi jedno z najväčších debatných podujatí v Európe.

Podujatie organizovala Slovenská debatná asociácia. „Pre SDA je motivácia organizovať medzinárodný debatný turnaj so svetovou účasťou pomerne jasná. Chceme, aby aj debatný program na Slovensku mal komponent, ktorý našim členom umožní zadebatovať si so súpermi z iných krajín a kultúr. Slovenskí stredoškoláci tak získavajú, či už kvalitou alebo štýlom argumentovania, konkurenciu, s ktorou by sa na žiadnom inom turnaji u nás nestretli,“ osvetľuje Michal Adam zo Správnej rady SDA.

BSDC funguje spôsobom, že niekoľko mesiacov dopredu sa tímy dozvedia dve hlavné debatné tézy, čo im umožňuje pripraviť si argumenty. Tento rok to boli: Pre Egypt je lepšie zriadenie stabilná autokracia ako slabá demokracia, Vedecky nepodložené oponovanie výhodám očkovania by malo byť kriminalizované. Ostatné témy súťaže sa zúčastnené tímy dozvedia hodinu pred začiatkom konkrétnych debát, majú teda skrátený čas na prípravu svojich argumentov.

BSDC04„Každoročne sa v Bratislave stretáva čoraz silnejšia konkurencia a nás teší, že sa slovenským tímom stále darí umiestňovať veľmi vysoko. Oproti minulému roku síce nezostalo víťazstvo doma, účasť slovenského tímu v semifinále je ale veľký úspech,“ povedala Zuzana Vargová, hlavná organizátorka BSDC. V tomto roku zvíťazil tím z Rumunska, Slovensko reprezentovali Nikola Illášová, Jakub Chihada, Dávid Nemček, Martin Sarvaš a Slavomír Sovík, ktorích v semifinále vyradil slovinský tím.

 

Zdroj: Slovenská debatná asociácia, Miroslav Nemčok