Divadlo Úsmev uvádza rodinnú komédiu Eee…Earthlink alebo „Haló mimozemšťan?“. Predstavenie vzniklo ako priamy dôsledok workshopu v talianskej Padove, ktorého sa zúčastnila členka divadelného súboru, Sisa Michalidesová. Lektorom a autorom hry je taliansky režisér a výrobca masiek Matteo Destro.

Halo mimozemstan 4

Režisér je svetovou špičkou vo výrobe masiek a pokračovateľom tejto benátskej tradície. Sise sa podarilo presvedčiť ho, aby na Slovensku réžijne spracoval scenár Petra Pavlača a vyrobil originálne masky. „Je to úžasný človek a poet pohybu. Každá minúta práce s ním je obrovským zážitkom a prínosom pre herca. Hra v maske má veľmi málo spoločného s tradičným herectvom. Gestá sú úplne iné. Človek dostáva novú tvár, tvár bez mimiky, a zároveň úplne iné proporcie tela. Dlho trvalo, kým sme sa naučili vôbec v maskách dýchať,“ hovorí Sisa.

 

Herci stvárňujú viaceré postavy, menia hlasy aj gestá. Divák po chvíli stratí dôvod určovať, kto je kto. Predstavenie je plné farieb, smiechu, radosti a šarmu. Je príliš múdre, aby bolo len pre deti a príliš hravé, aby bolo len pre dosplých. Nemá podporu nahratých ruchov ani playbackov. Predstavenie má stálu scénu v divadle Elledanse. Najbližšie ho môžete vidieť 4.mája o 17.00. Vzniklo s podporou Ministerstva kultúry, Literárneho fondu a Talianského inštitútu.

Zdroj: Peter Konečný