Asociácia pre mládež, vedu a techniku (AMAVET) pôsobí na Slovensku od roku 1990 a združuje 4 000 členov. Medzi jej hlavné aktivity patrí organizovanie Festivalu vedy a techniky. Vďaka nemu môžu mladí nadaní Slováci reprezentovať svoje nápady skúseným odborníkom na súťažiach po celom svete.

Olympiáda projektov I-SWEEEP, International Sustainable World (Energy Engineering Environment) je jednou zo súťaží, na ktorých sa víťazi slovenského festivalu zúčastňujú. Tento ročník sa konal od 30. apríla do 5. mája v USA, v meste Houston, v štáte Texas, kde sa stretlo viac ako 350 súťažiacich zo 60 krajín sveta. Tí boli vybraní spomedzi viac ako 1 400 kandidátov.
Slovensko a AMAVET reprezentovali Martin Ferianc z Gymnázia Jura Hronca v Bratislave s projektom Aktívna a pasívna rekuperácia vzduchu a tím študentov Gorazda Štiebera a Gabriela Nagya z Gymnázia sv. Tomáša Akvinského z Košíc s projektom Experimentálne štúdium plazmového výboja v plyne. Ich práce hodnotili porotcovia a profesionáli z celého sveta.

AMAVET I-SWEEEPNa jednej z najprestížnejších celosvetových Olympiád vedecky zameraných projektov sa študenti zo Slovenska umiestnili vo svojich oboroch na 1. a 3. priečke. Gabriel Nagy a Gorazd Štieber si odniesli bronzovú medailu v kategórii Energy. Martin Ferianc získal zlatú medailu v kategórii Engeneering a zároveň špeciálnu cenu Texasského centra pre supravodivosť – Texasskej univerzity. Vo svojom projekte skúmal možnosti novonavrhnutého tepelného čerpadla, ktorého princíp si práve necháva patentovať.

 

Zdroj: Czinegeová, AMAVET