Tento ročník 72 HODÍN je za nami. Tisícky dobrovoľníkov z rôznych častí Slovenska sa nenechali odradiť ani zlým počasím a väčšinu dobrovoľníckych aktivít sa im podarilo dotiahnuť dokonca. Opäť pomohli svojej komunite a potvrdili, že na Slovensku vieme robiť veci nezištne.

72 hodinDobrovoľníci si tohto roku pripravili množstvo zaujímavých projektov. Niektoré mali čistiaci charakter, iné zase stavebný, kultúrny alebo sa zamerali na masovejšie udalosti. Napríklad v Stakčíne sa konali tvorivé dielne ľudových remesiel, ktorých sa zúčastnilo až 300 dobrovoľníkov. V Humennom dokonca zorganizovali festival optimizmu, ktorého hlavnou myšlienkou bolo potešiť druhých. Úspech mala aj Emočná mapa umiestnená na Hlavnej stanici v Bratislave, kde mohli okoloidúci zapísať svoje pripomienky k tomu, čo im na stanici chýba a čo by privítali. V Námestove vyzbierala partia priateľov šrot a výťažok, ktorý zaň dostala, venovala postihnutému kamarátovi. Ďalší dobrovoľníci opravili športový areál v škole, vyzbierali odpadky vo svojom meste, zorganizovali bazár kníh či pomohli starším ľuďom s činnosťami, koré sú pre nich náročné. Celý zoznam projektov je zverejnený na stránke 72hodin.sk. Dobrovoľníci, ktorým plány skrížilo počasie, presunuli svoje aktivity na tento víkend. Asi 15 projektov sa preto ešte len uskutoční.

 

 

10353499_892390244109457_2145040011764133706_o

Celkovo sa tento ročník poduajtia 72 HODÍN môže pochváliť číslami: viac ako 3 700 dobrovoľníkov, 119 uskutočnených projektov a viac než 48 000 odpracovaných hodín. „Je to mierny pokles oproti minulým ročníkom. Hlavným dôvodom je však počasie, ktoré neovplyvníme a preto sme s účasťou a s priebehom celého projektu spokojní. Čím ďalej, tým viac sa zapájajú iniciatívy a organizácie s aktivitami, ktoré nemajú vyslovene rekonštrukčný alebo skrášľovací charakter a to dodáva projektu komplexnosť pri prezentovaní dobrovoľníctva ako aktivity, ktorá v sebe nesie rôzne druhy činností”, povedal o spokojnosti organizátorov z Rady mládeže Slovenska  Peter Belej, projektový manažér akcie.

V Bratislavskom kraji sa do akcie 72 HODÍN zapojilo takmer 600 dobrovoľníkov s 25 projektmi. V Prešovskom kraji sa 1 060 dobrovoľníkom podarilo uskutočniť 17 projektov. Teší nás každý jeden projekt, ktorý sa zrealizoval. Naším cieľom je pomocou 72 HODÍN mobilizovať mladých ľudí, ale aj ich rodičov, starých rodičov a deti k vlastnej dobrovoľníckej aktivite. Touto cestou im chceme ukázať, že vlastným úsilím vedia meniť svoje okolie k lepšiemu. Veríme, že sa nám to tento rok podarilo a v budúcich ročníkoch sa vás zapojí ešte viac! Každému dobrovoľníkovi patrí naše ĎAKUJEME!