Hnutie kresťanských spoločenstiev detí, skrátene eRko, je občianske združenie, ktorého cieľom je výchova a neformálne vzdelávanie detí a mladých ľudí na zrelé kresťanské osobnosti podieľajúce sa na rozvoji svojej spoločnosti. V tomto roku už po 14. krát uskutoční kampaň Vypni telku, zapni seba!, ktorá má pripomenúť ročníkom vyrastajúcim pred monitormi počítačov a iných elektronických zariadení skutočnú hodnotu voľného času.

eRkoDo kampane sa už zapojilo 7 000 ľudí, ktorí na týždeň od 26. mája do 1. júna obmedzia používanie médií: sledovanie televízie, hranie počítačových hier a surfovanie na internete. Kampaň OZ eRko nie je bojom proti médiám. Pozýva deti a mladých ľudí k tomu, aby tento čas venovali intenzívnejšie svojim vzťahom s rodičmi, súrodencami a kamarátmi a hlbšie si uvedomili hodnotu voľného času. Deti na znak svojho záväzku budú nosiť náramok s logom kampane, čím pozývajú k tejto aktivite svoje okolie. Kampaň je tiež príležitosťou pre dospelých porozprávať sa s deťmi o médiách, ktoré ich ovplyvňujú.

Takmer 1000 dobrovoľníkov v 130 obciach Slovenska si vymyslelo cez týždeň tvorivý program, ktorý má názov Laboratórium múdrosti. Má ukázať a pripomenúť deťom a mladým ľuďom alternatívy k pasívnemu prežívaniu voľného času. Program budú tvoriť hry, výlety, súťaže, tvorivé dielne, zábavné či tematické popoludnia. Do kampane sú zapojení najmä animátori združenia eRko, v tomto roku sa k nim pripojilo aj 20 škôl a viaceré rodiny, ktorým sa myšlienka kampane páči. Hlavným motívom tohto ročníka je objavovanie cnosti múdrosti s pomocou postavy vedca Mudr. Lanta. eRko tiež ku kampani ponúka metodický materiál, medzi ním aj námety na aktívne prežívanie voľného času v rodine.

 

Program týždňa Vypni telku, zapni seba! 2014:vtzs2

Pondelok: Múdre je hľadať múdrosť. (zoznamovanie)

Utorok: Múdre je udržiavať svoje okolie čisté. (stopovačka)

Streda: Múdre je, keď to, čo robím, niekoho poteší. (tvorivé dielne)

Štvrtok: Múdre je hýbať mysľou aj telom. (netradičná olympiáda)

Piatok: Múdre je hrať sa tak, aby z hry mali radosť všetci. (hry)

Sobota: Múdre je starať sa jeden o druhého. (výlet s opekačkou)

Nedeľa: Múdre je vedieť si rozdeliť čas na povinnosti a zábavu. (Medzinárodný deň detí)

 

Zdroj: eRko, Juraj Králik