Tutti Frutti – festival súčasného umenia a kultúry otvorí kultúrne brány Tržnice na Trnavskom mýte už dnes, 28. mája, o 17-tej. Návštevníkov festivalu, nakupujúcich i predavačov v stánkoch, čaká veľkolepá šou plná významných osobností umenia a kultúry. Slávnostné otvorenie zaháji preletom nad Tržnicou kontroverzný umelec David Černý. Dnes sa môžete tešiť na odhalenie monumentálnej Černého sochy, hudobné a cirkusové predstavenia a performancie.

jonas gruska vo ventilaciiHlavnou hviezdou otváracieho programu je umelec Davi Černý. Významný umelec známy svojimi kontroverznými plastikami umistnenými vo verejnom priestore odpilotuje na Slovensko svoje lietadlo. Preletí nad bratislavskou Tržnicou a po pristátí na letisku ho privezú na miesto festivalu. Medzi jeho najznámejšie diela patrí Slovensko ako maďarská saláma, Česká republika ako LED displej s výrokmi prezidenta Klausa, či Rakúsko plné atómových elektrární. Na vernisáži predstaví svoje dielo Entropa, ktoré zobrazuje stereotypy Európskych štátov a desaťmetrovú sochu fialovej farby, ktorej odhalenie bude prekvapením festivalu.

Festival Tutti Frutti, ktorý prepája súčasné umenie a každodenný život bratislavskej tržnice, predstaví viac ako 100-vku súčasných umelcov zo Slovenska, Čiech a ďalších krajín. Program festivalu Tutti Frutti naplnia inštaláciami, performanciami, happeningami, divadelnými a tanečnými predstaveniami, filmami, koncertmi, prednáškami, diskusiami a workshopmi.

veronika bromovaPrečo práve Tržnica? Festival reaguje na priestor tržnice v dnešnom meste ako aj na jej ikonickú architektúru z dielne významného slovenského architekta Ivana Matušíka, na jej dôležitú funkciu v meste a súčasný stav. Vnáša do nej nové impulzy v podobe diel súčasného umenia, ušitých na mieru priestoru Tržnice. Na jednom mieste spája súčasné umenie a tradičný trh so stánkami s ovocím a zeleninou. Organizátori chcú práve prostredníctvom kultúrnych aktivít a projektov upriamiť pozornosť odbornej aj laickej verejnosti k tomuto výnimočnému miestu a ukázať jeho potenciál byť atraktívnou destináciou.

Názov podujatia ironickým a hravým spôsobom odkazuje nielen na pôvodnú funkciu tržnice ako „paláca“ ovocia a zeleniny, ale aj na rôznorodosť činností a aktivít, ktoré rozšíria a obohatia ponúkaný sortiment.

Program slávnostného otvorenia – 28. mája, 17:0022:00:

17:00 Začiatok – stretnutie pred Tržnicou, pri soche Jiřího Davida – Revoluce

17:00 Prelet Davida Černého na lietadle nad Tržnicou

17:00 Cyklokuchyňa bude podávať pred Tržnicou občerstvenie a cykloinformácie

17:06 Otvárací jingel festivalu zahrá skupina Dúhové eminencie na streche Tržnice

(nad vchodom do Tržnice zo Šancovej ul.). Koncert bude pokračovať o 21:00.

17:10 Presun do vnútra tržnice pod monumentálnu sochu Davida Černého, ktorú slávnostne

odhalí architekt Tržnice Ivan Matušík, nasledovať budú príhovory autorov a kurátorov

festivalu (Adam Novota, Petra Čížková)

a príhovor starostu Mestskej časti Bratislava – Nové Mesto, Rudolfa Kusého

17:20 Komentovaná prehliadka vystavených diel

17:35 Koncert Genius Locci

18:00 Performancia Jakuba Pišeka a Erika Bartoša: Barcode DJs

18:40 Performancia Martina Lukáča a Martina Kolarova: Martin Martin DJs

20:00 Electric Sabina – “holografický astro jazz”

20:50 Zvuková performancia Jonáša Grusku: Rúry (uskutoční sa za budovou Tržnice

– zo strany polikliniky)

21:00 Koncert Dúhové eminencie – na streche Tržnice  (kapela bude hrať nad vchodom

do Tržnice zo Šancovej ul.)

Celý priebeh otvorenia bude sprevádzať artistická šou školy Nového cirkusu CirKusKus.

Projekt sa realizuje v spolupráci s Mestskou časťou Bratislava  –  Nové Mesto a EKO­podnikom verejnoprospešných služieb, ktorý je správcom Tržnice.

Zdroj: Dana Vitálošová, Tutti Frutti